Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испания със спад на смъртните случаи. Как живее Европа с коронавируса


27 март 2020 г. Жители на Мадрид благодарят на медиците.
27 март 2020 г. Жители на Мадрид благодарят на медиците.

В Испания за трети ден има спад в смъртните случаи, причинени от коронавирус. Това дава надежди, че страната е достигнала пика на заразата, съобщи Би Би Си.

В последните 24 часа в страната са починали 674 заразени, което е по-малко от общо 809-те смъртни случаи през предходното денонощие.

На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) определи COVID-19 като глобална заплаха, а на 11 март обяви и пандемия. Вирусът, който тръгна през декември 2019 от китайската провинция Хубей, сега се смята за напуснал провинцията, но е разпространен в Европа, Северна Америка и целия свят. Досега вирусът е отнел живота на близо 66 000 души по света, както се вижда от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

В този момент Испания е втората най-пострадала от COVID-19 в света, като страната се нарежда след Италия по брой на починалите. В неделя беше съобщено, че засега смъртните случаи в Испания заради COVID-19 са 12 418.

В Италия смъртните случаи до този момент са над 15 000, предимно в северната част на страната.

Независимо от обнадеждаващите данни за спад в линията на смъртността, Испания все още се бори с пандемията, а броят на заразените през този уикенд дори надмина броя на хората с коронавирус в Италия.

Извънредното положение в страната беше удължено до 26 април, а премиерът Педро Санчес определи това решение като "спасяващо живота" на хората. В статия за испанския всекидневник Ел Паис и британския Гардиан Санчес призова и жителите на останалата част от Европа да проявят интерес и съчувствие включително и към събитията извън собствените им национални граници.

Италия

Италианското правителство обяви, че подготвя план в пет точки за контролирано рестартиране на страната, след като утихне епидемията от коронавируса. Намерението беше описано от здравния министър Роберто Сперанца в статия за в. "Република". Според министъра правителството ще запази правилата за физическа дистанция, ще въведе повсеместно тестване и ще разработи повече средства за лекуване на хората извън болниците.

Тестването на милиони хора ще покаже колко италианци са били заразени, до каква степен степен имат изграден имунитет и колко от тях в кои райони ще могат да се върнат отново към нормален живот, каза още той. Министърът призова хората към бдителност и каза, че ще бъде безотговорно да се обещава дата, на която всичко ще се върне към нормалното.

Той каза още, че извънредната ситуация ще приключи напълно, когато бъде разработена ваксина.

Великобритания

Във Великобритания има над 44 000 души с COVID-19, а починалите са над 4300. Правителството обаче е съгласно с тезата, че броят на заразените може да е значително по-голям, тъй като анализът на данните се прави въз основа на пациентите, постъпили в болница.

Предполага се, че смъртните случаи в страната можат да достигнат между 7000 и 20 000, каза пред Би Би Си епидемиологът от Империъл колидж в Лондон Нийл Фъргюсън, цитиран от Ройтерс. Фъргюсън смята, че пикът на заболяването в страната може да бъде достигнат през идните 7-10 дни.

Русия

Русия, която седмици наред отричаше, че в страната също има хора с коронавирус, сега съобщава за общо 45 смъртни случая, както и за бърз ръст на заразените. За едно денонощие са установени над 500 души с коронавирус в столицата. По официални данни в Москва в момента има близо 4000 души с COVID-19. Официалните данни за Русия са за близо 5400 заразени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG