Връзки за достъпност

Извънредни новини

На далечния остров. Как работи масовото тестване за COVID-19 в Исландия


До вторник вечерта в Исландия са направени 28 992 теста за COVID-19
До вторник вечерта в Исландия са направени 28 992 теста за COVID-19

Исландия е една от държавите в света с най-много потвърдени случаи на COVID-19, отнесени към броя на населението. Средно един човек на всеки 220 е дал положителна проба за коронавируса. В Италия, която е най-тежко засегнатата от пандемията европейска държава в абсолютни числа, един на всеки 455 души е дал положителна проба за коронавируса.

Разликата между двете държави е, че докато в Италия тестове се правят главно на хора, които проявяват симптоми и са в рискови групи, в Исландия за COVID-19 може да се тества всеки – включително и хората, които нямат никакви симптоми, не са се върнали от чужбина и за които няма данни, че са били контактни със заразени.

Редица експерти твърдят, че масовото тестване е ключът към по-доброто контролиране на пандемията от COVID-19 и в крайна сметка на ограничаването на разпространението на болестта. Ако има държава в света, която прилага този подход на практика, това е Исландия.

Островната държава с население около 360 000 души (близо 20 пъти по-малобройно от това на България) е тествала вече над 5% от населението си и планира да продължи с масовото тестване. Засега тя не страда от недостиг на тестове, който е много остър в държави като Италия и Испания, където само доказаните случаи са над 100 000. Именно това позволява да се предприеме масово тестване, а местните здравни власти се надяват, че резултатите от Исландия ще помогнат на други държави да управляват по-добре отговора си на пандемията.

Кой и как е тестван в Исландия

Подобно на други държави, Исландия в началото тества хората, които имат симптоми на COVID-19, тези, които са били в контакт с болен, и тези, които се връщат от чужбина. Тестват се всички хора, които отговарят на тези критерии. Техните проби продължават да се изследват и сега в лабораториите към Националната университетска болница на Исландия.

В средата на март започва програмата за масово безплатно тестване на частната компания за биотехнологии deCODE Genetics, която работи в партньорство със здравните власти в страната. Именно тази програма позволява да се обхване по-голяма част от населението. В нея може да се включи „всеки, който няма симптоми и не е под карантина“, се посочва на сайта на исландското здравно министерство.

Целта е да се обхване възможно най-голяма част от населението и да се открият и изолират заразените без симптоми, така че те да не разпространяват заразата. Така според властите епидемията ще бъде по-лесна за контролиране и няма да се стигне до претоварване на здравната система.

До вторник вечерта в Исландия са направени 28 992 теста за COVID-19. Това прави 84 957 теста на милион души от населението. Този показател в България например е малко над 2200 теста на милион души. Тестваните хора са по-малко, защото понякога се налага пробите да се повторят заради неясен резултат, а състоянието на доказано заразените се проследява чрез периодично тестване. До края на миналата седмица са тествани над 5% от населението на Исландия, става ясно от съобщение на здравните власти.

На сайта на правителството не се посочва какъв вид са тези тестове, но в научните публикации по темата пише, че в Исландия засега се използва само т.нар. PCR метод, при които се търсят парченца от генома на коронавируса.

Потвърдените случаи са 1586. От тях 1021 са на домашно лечение, 556 са излекувани, 39 са хоспитализирани, от които 13 са в интензивни отделения. Починалите с болестта до вторник са шестима.

Ако искате да се информирате за тези и други данни за разпространението на COVID-19, можете лесно да го направите. Държавата поддържа сайт за статистически данни за разпространението на коронавируса, който е достъпен за всеки исландец или чуждестранен гражданин на различни езици. На него можете да намерите актуални данни за броя на заразените, разпределението им по демографски показатели, броя на контактните лица под карантина, общия брой на тестовете, колко са положителни, колко от тях са направени от държавните лаборатории и колко от частната компания. Можете да намерите и актуална информация за предприетите от държавата мерки.

Какво показват резултатите

Малка част от положителните за SARS-CoV-2 проби идват от изследваните от deCODE Genetics. Между 15 март и 6 април 141 души сред тестваните от частната лаборатория са дали положителна проба, става ясно от официалната статистика. За сравнение броят на потвърдените за този период случаи от лабораториите към Националната университетска болница, които тестват хора със симптоми, върнали се от чужбина или контактни с болни, е 1279.

„Резултатите от допълнителните тестове, направени от deCODE Genetics показват, че усилията за ограничаването на разпространението на вируса дават резултат“, се посочва в отчет за резултатите от тестването, публикуван преди седмица на сайта на правителството. „Масовото тестване ще продължи да изяснява картината на реалното разпространение на SARS-CoV-2 в Исландия.“

Лаборатория на Decode Genetics
Лаборатория на Decode Genetics

Д-р Кари Стефансон, основател на deCODE Genetics, обяснява, че резултатите от тестването показват важни тенденции. Към края на миналата седмица например около 1% от тестовете, направени от лабораториите на частната компания, са положителни. Сред тях 50% са на хора, които не са имали абсолютно никакви симптоми, казва д-р Стефансон пред Си Ен Ен.

"Изключително важно е да се знае какво е разпространението на заразата сред населението, особено когато трябва да се предприемат мерки за овладяването ѝ."
Д-р Кари Стефансон

„Според мен причината за тези резултати е, че правим масов скрийнинг и по този начин хващаме инфекцията в ранен етап, преди пациентите да имат каквито и да е симптоми“, посочва той.

Д-р Стефансон обяснява още, че тестовете на deCODE Genetics са достъпни за всеки извън обхванатите от държавните лаборатории, но те са доброволни. „Това значи, че данните не са напълно статистически достоверни. Тези, които решават да се тестват, вероятно имат някаква причина да се притесняват повече, че е възможно да са заразени.“

Въпреки това той е убеден, че масовото тестване е важна мярка. „Изключително важно е да се знае какво е разпространението на заразата сред населението, особено когато трябва да се предприемат мерки за овладяването ѝ“, обяснява още д-р Стефансон.

Д-р Кари Стефансон
Д-р Кари Стефансон

Така смята и главният епидемиолог на Исландия Торолфур Гуднасон. „Оптимистично настроени сме, че общите ни усилия да тестваме голяма част от населението ще дадат достоверни данни, които да допринесат за световния отговор на пандемията“, посочва той.

Какви са мерките в Исландия

Мерките за ограничаване на разпространението в Исландия също са по-различни от тези в повечето държави. В островната държава е забранено да се събират повече от 20 души на едно място, като между тях трябва да има разстояние от поне 2 метра. Присъствените учебни занятия в университетите и гимназиите са отменени, но началните училища и детските градини работят при засилени хигиенни мерки. Освен това Исландия, която не е член на Европейския съюз, затвори границите си за граждани на страни извън общността, с изключение на медицински специалисти и изследователи.

Властите посочват, че по-строги мерки към този момент не са необходими, защото масовото тестване и проучването на контактите на заразените дават възможност разпространението да бъде до голяма степен контролирано.

„Има и друга не по-малко важна причина да не се налага да се налагат по-строги мерки за обществото като цяло – имаме много строга политика за карантина на отделни лица, за които се предполага, че са били в контакт с вируса. Изолирани са повече хора и карантината им продължава по-дълго време“, посочва исландското здравно министерство в отговор до Си Ен Ен.

"Заради масовото тестване статистиката на Исландия за разпространението на коронавируса с голяма вероятност отразява реалния мащаб на епидемията"
Кристяна Асбьоиндсдотир

Властите в Исландия публикуват също данни колко са хората под карантина. Към вторник вечерта 4407 души, които са имали контакт със заразени или са по друг начин определени като рискови, са изолирани. За 13 531 човека карантината е приключила.

Според Кристяна Асбьоиндсдотир, асистент по епидемиология в Университета във Вашингтон, масовото тестване в Исландия значи, че "статистиката с голяма вероятност отразява реалния мащаб на епидемията". На тази база според нея би било по-лесно да се изготвят пропорционални мерки за овладяване на разпространението на заразата.

Освен това надеждните данни позволяват по-точно да се прогнозира развитието на епидемията. Прогнозата за Исландия е, че между 1700 и 2800 души ще бъдат заразени. Очаква се болниците да бъдат най-натоварени в средата на април. Целта на властите обаче си остава да не се стигне до претоварване на здравната система.

XS
SM
MD
LG