Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ


Джо Байдън остана единственият кандидат за номинацията на демократите, след като Бърни Сандърс прекрати кампанията си
Джо Байдън остана единственият кандидат за номинацията на демократите, след като Бърни Сандърс прекрати кампанията си

Джо Байдън ще бъде представителят на Демократическата партия на предстоящите избори за президент на САЩ през ноември. Там той ще се изправи срещу настоящия държавен глава Доналд Тръмп.

До това се стигна, след като в сряда единственият му останал конкурент Бърни Сандърс прекрати кампанията си.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември. От началото на годината двете големи партии на републиканците и демократите провеждат първични избори, за да определят кандидата си за вота. При републиканците настоящият президент Доналд Тръмп няма конкуренция. За номинацията на демократите се бориха повече от 10 човека, като до вторник единствените останали в надпреварата бяха Байдън и Сандърс, който се оттегли.

„Не мога с чиста съвест да продължа да поддържам кампания, която не мога да спечеля, която също ще се сблъска с важната работа, която се изисква от всеки от нас в тези тежки времена“, каза Сандърс. Той определи решението си като „трудно и болезнено“, но все пак подчерта, че няма да оттегли името си от бюлетините, за да могат привържениците му да имат право да подкрепят идеите му.

На свой ред Байдън благодари на Сандърс за идеите и действията му по време на кампанията и добави:

„Заедно ще победим Доналд Тръмп. А, след като направим това, няма просто да се хвърлим в тежката работа по възстановяването на нацията-ние ще я трансформираме“.

Единственият останал кандидат на демократите все още не е събрал необходимият брой делегати, които трябва дадат гласовете си за него, но, предвид липсата на конкуренти се очаква това официално да стане факт през юни.

„Няма да е лесно. Няма обърквания в тази посока. Но ние сме готови за изборите…Убеден съм, че ценностите на Джо Байдън отразяват ценностите на повечето американски граждани“, заяви председателят на Демократическата партия Том Перез.

Номинацията на 77-годишния Байдън го превръща в най-стария кандидат на една от двете основни партии в модерната история на страната.

Мениджърът на кампанията на Тръмп Брад Парскейл предвиди, че Тръмп „ще унищожи“ Байдън.

„Президентът все още действа революционно във Вашингтон, докато Байдън е представител на стария, уморен начин на действие, който продължава да се увива около комунистическия режим в Китай“, каза Парскейл.

Пред кандидата на демократите стои задачата не просто да спечели гласа на американците, които все още не са решили как ще гласуват и евентуално на някои разколебани републиканци, но и на привържениците на собствената си партия. За разлика от Сандърс и Елизабет Уорън, досега в кампанията си Байдън беше много по-умерен и се отличаваше с предложенията си по ключови въпроси като тези за здравната и образователната системи, както и за минималните доходи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG