Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съществува риск да станем смешни". ВСС засега скри доклада за случайното разпределение на делата


Докладът за уязвимостите на Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата засега няма да бъде публикуван. Това реши в четвъртък мнозинството от Пленума на Висшия съебен съвет (ВСС), след като над 4 часа изслушваше и обсъждаше констатациите на фирмата за киберсигурност Amatas.

Причината одитът да остане скрит за широката публика са опасенията, че ако бъде огласен, ще се създаде реален риск случайното разпределение на делата да бъде компрометирано. Освен това докладът представлява следствена тайна, тъй като по него беше образувано разследване за компютърно престъпление срещу неизвестен извършител. То трябва да установи дали през последните над 4 години, в които е действала системата, е имало случаи на неоторизирани манипулации на данните в нея.

В крайна сметка мнозинството от съдебните кадровици реши да възложи на представляващия съвета Боян Магдалинчев да поиска от Amatas да изготвят резюме, което да бъде огласено, но едва след като всички слабости на системата бъдат отстранени. Конкретен срок не беше обсъден.

Освен това Магдалинчев трябва да прекрати договора за обслужване на системата с фирмата „Смарт Системс 2010“, която е неин разработчик. След това той трябва да проведе обществена поръчка за отстраняване на констатираните от Amatas слабости и за последваща поддръжка на системата. Наред с това отдел трябва дa ocъщecтви вepифиĸaция нa aй пи aдpecитe в cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa.

Тези решения бяха взети, след като ВСС изслуша проверяващите експерти в закрито заседание, проведено с видеоконферентна връзка заради ограничителните мерки срещу пандемията от коронавирус. Идеята киберспециалистите да не говорят публично беше лансирана първоначално от главния прокурор Иван Гешев и впоследствие възприета от мнозинството.

„Дa бъдaт изcлyшaни eĸcпepтитe пpи зaĸpити вpaти, cъщecтвyвa peaлeн pиcĸ, нe чe нe cмe cтaнaли, дa cтaнeм cмeшни и няĸoй ceдмoĸлacниĸ дa взeмe дa paзпpeдeли няĸoe дeлo в няĸoй cъд в Бългapия“, заяви Гешев.

Единствено Атанаска Дишева, Олга Керелска и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настояваха за повече публичност, за да стане ясно на какво се базират съмненията, че системата е компрометираната.

„В одитния доклад на системата за случайно разпределение на делата няма констатация за нито едно успешно проникване в системата. Имало е един неуспешен опит през 2016 г.“, заяви Дишева, на което Магдалинчев отвърна, че докладът е направен по симулация на атака, а не по данни за реални намеси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG