Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия повдигна наказателно дело за демонтажа на паметника на маршал Конев в Прага


На 3 април паметникат на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран
На 3 април паметникат на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран

Следственият комитет на Руската федерация повдигна наказателно дело заради демонтирането на паметника на маршала на СССР Иван Конев в Прага, съобщи ТАСС.

Делото е по член от Наказателния кодекс за "оскверняване на символ на военната слава на Русия, извършено публично", обяснява говорителката на комитета Светлана Петренко. Според нея действията на общинските власти в Прага са цинични и нарушават поети от Чехия ангажименти. Не се съобщава дали делото е срещу конкретно лице.

На 7 април президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, който позволява привличане към наказателна отговорност за "унищожаване или повреждане на мемориални съоръжения, увековечаващи паметта на загиналите при защита на Отечеството" и предвижда до 5 години затвор.

Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран на 3 април, а решението за това беше прието по-рано от градския съвет на района, в който той се намираше - Прага 6. Миналото лято кметът на района Ондрей Колар отказа да почисти статуята, след като тя за пореден път беше надраскана и залята на годишнината от нахлуването на армиите от Варшавския договор в Чехословакия.

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Преди ден министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу изпрати искане до чешкото Министерство на отбраната с искане да предадат на Москва демонтираната статуя. Отговорът от Прага гласеше, че не могат да предадат паметника, защото той е собственост на общината.

Администрацията на Прага 6 съобщи след демонтирането на статуята, че тя ще бъде пренесена в склад, а после ще стане част от експозицията на бъдещия Музей на паметта на XX век, който в момента се изгражда в чешката столица.

В неделя няколко маскирани нападнаха посолството на Чехия в Москва заради демонтирането на паметника на Конев. Те хвърляха димки и опънаха върху оградата транспарант с надпис "Спрете фашизма".

Чешкото външно министерство заклейми нападението и го определи като вандализъм и екстремизъм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG