Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фурми вместо маски. Пратката от медицински консумативи от ОАЕ е съдържала основно храна


Разтоварване на получения от ОАЕ товар
Разтоварване на получения от ОАЕ товар

"България е получила 15 тона медицински консумативи, както и храна, от Обединените арабски емирства (ОАЕ)", съобщи правителствената пресслужба в понеделник. Пратката обаче е включвала около 3 тона медицински консумативи, а останалият товар на двата самолета, пристигнали на 13 март, е бил основно фурми, съобщи разследващия сайт „Биволъ“.

Според официалната информация България е изпратила в ОАЕ 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. Те са осигурени от български фирми, а доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите.

Двете фирми, организирали износа на българските стоки са „Интръст“ на Делян Пеевски и старозагорската фирма „Градус“, с която в миналото е имала бизнес отношения земеделската министърка Десислава Танева, посочват от "Биволъ".

„В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна“, се посочва в съобщението, изпратено до медиите.

Размяната е свързана с недостига на медицински консумативи в България на фона на пандемията от коронавирус, се посочва в официалното съобщение. В сряда доказаните случаи в страната са 735, починалите със заболяването са 36. Ситуацията можете да следите тук. В световен мащаб потвърдените случаи са близо 2 милиона. Повече информация за пандемията по света можете да видите на тази интерактивна карта.

След запитване от „Биволъ“ от Българския червен кръст (БЧК), в чиято база са занесени медицинските консумативи, са предоставили справка какво точно са получили. Става дума за 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра. Това са около три тона товар, съобщава „Биволъ“.

Останалата част от пратката според информация на изданието се състои от фурми. Това е потвърдено от министъра на икономиката Емил Караниколов, който в момента е под 14-дневна карантина, както всички, върнали се в България от чужбина. „Фурмите са хубава, питателна храна“, е посочил Караниколов. По думите му пред „Биволъ“ те ще бъдат разпределени на социални домове.

Министърът е посочил също, че сделката е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG