Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще участва в схема за разселване на мигранти от Гърция


12 непридружени мигранти пристигнаха в Люксембург от лагерите на гръцките острови в Егейско море
12 непридружени мигранти пристигнаха в Люксембург от лагерите на гръцките острови в Егейско море

България проявава интерес към участие в нова схема за разселване на мигранти от лагерите в Гърция, съобщи Европейската комисия по повод започналата реализицаия на инициативата.

Първите 12 деца от бежанските лагери на островите Лесбос, Самос и Хиос в Егейско море пристигнаха в Люксембург в сряда, а до края на седмицата се очаква още 50 да бъдат преместени в Германия.

Европейската комисия предложи през март на страните членки да приемат доброволно непридружени непълнолетни мигранти, които се намират на егейските острови като част от помощта към Атина, която беше под натиск от нов поток мигранти по сухопътната си граница с Турция.

На призива са откликнали 10 държави, сред които и България, съобщи Европейската комисия. Схемата за преместване е организирана от Европейската комисия и гръцките власти, с подкрепата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Международната организация за миграция и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и цели да помогне за преодоляване на пренаселеността в приемните центрове в Гърция.

„В момента не мога да потвърдя колко точно мигранти е общела да вземе България. Обсъжданията продължават. България обаче потвърди своя интерес да участва в инициативата за релокация и участва в подготвителните срещи, които се провеждат“, заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос на Свободна Европа.

Участващите 10 държави са заявили готовност да приемат общо около 1600 мигранти, като те ще са основно непридружени непълнолетни, както и деца със семейства. Освен България, заявка за участие в инициативата на Европейската комисия са дали Белгия, Франция, Хърватия, Финландия, Германия, Ирландия, Португалия, Люксембург и Литва, както и Швейцария.

Гръцкият зам.-министър по миграцията на Гърция Йоргос Кумуцакос заяви пред агенция Ройтерс, че е „възможно коронавирусът да е една от причините правителствата да решат да се задействат бързо по този въпрос“.

Гърция потвърди 28 случая на COVID-19 в два лагера в континенталната си част, а не на егейските острови, откъдето ще бъдат взимани мигрантите, но неправитлствени организации, които се грижат за тях, съобщават, че условията за живот на островите са ужасяващи.

„Благодарен съм на държавите членки, участващи в схемата и се надявам, че повече ще продължат да се присъединяват към нас“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия за насърчаване на нашия европейски начин на живот Маргаритис Схинас. Според комисаря за миграцията Илва Йохансон схемата показва Европа по най-добрия начин.

В момента на гръцките острови има над 42 000 мигранти, от които около 1500 непридружени непълнолетни.

Десетки хиляди мигранти се опитаха да влязат през Гърция в ЕС, след като в края на февруари Турция обяви, че повече няма да спазва договореността си с Брюксел в замяна на помощ за сирийските бежанци, които живеят на територията й. По-късно, голяма част от тях се оттеглиха от границата.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG