Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС настоя Турция да прекрати миграционния натиск по границата с Гърция, Ердоган отказа


Реджеп Ердоган, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
Реджеп Ердоган, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган поиска повече помощ от Европа в Сирия и за създаване на подходящи условия за сирийските бежанци, които се намират на територията на Турция. Европейският съюз обаче е готов да разговаря само при условие, че Турция спре мигрантския натиск по границата с Гърция, стана ясно от изказването на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ердоган беше в Брюксел в понеделник вечерта, където се срещна с представители на ЕС и НАТО, за да обсъди напрежението между Анкара и Атина във връзка с мигрантите, които се опитват да влязат в Гърция, след като Турция обяви през февруари, че спра да им пречи да го направят.

Урсула фон дер Лайен каза в 40-минутен разговор с Ердоган, че ЕС е готов да разговаря, но само при условие, че срещне такава готовност и от Анкара. „Събитията на гръцко-турската граница изглеждат като политически мотивиран натиск по външната граница на ЕС“, каза още тя, цитирана от Ройтерс. „Намирането на решение на ситуацията е невъзможно без прекратяване на този натиск по границата.“

След края на посещението в Брюксел обаче Ердоган е заявил, че няма да затвори границата за бежанци, тръгнали към Европа. "Моето предложение към Гърция е: отворете вратите. Тези хора няма да останат в Гърция, нека да преминат към други страни в Европа", каза той.

В Турция в момента има над 3,6 млн. сирийски бежанци. Близо милион още цивилни са напуснали северната провинция Идлиб през декември, когато подкрепяните от Русия сили на сирийския президент Башар Асад започнаха офанзива срещу подкрепяните от Турция бунтовници. По силата на сключеното през 2016 г. споразумение между ЕС и Турция, Анкара се задължава да не ги пуска на територията на ЕС в замяна на финансова помощ от Брюксел за осигуряване на подходящи условия за живот за търсещите убежище.

В края на февруари обаче Анкара спря да пречи на търсещите убежище да влизат на територията на ЕС. Посочената причина беше, че ЕС не оказва досатъчна подкрепа на Турция. По време на среща с българския премиер Бойко Борисов Ердоган заяви, че ЕС не е отпуснал обещаните по споразумението от 2016 г. за бежанците средства на Турция. В действителност голяма част от обещаните 6 млрд. евро са дадени.

Фон дер Лайен увери, че споразумението между ЕС и Турция остава в сила след срещата с Ердоган. Ще бъде създадена съвместна група начело с върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, която ще изяснява как се прилага то, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше домакин на срещата в Брюксел.

Сред исканията на Ердоган е ЕС и НАТО да подкрепят Турция в конфликта в Сирия. „Кризата, започнала от Сирия, с всичките ѝ хуманитарни и отбранителни аспекти, заплашва регионът ни и дори цяла Европа“, каза Ердоган в Брюксел. „Нито една европейска държава не може да си позволи да остане безразлична. (…) Очакваме конкретна помощ от нашите съюзници в битката, която Турция води сама“.

ЕС е осъждал намесата на Турция в Сирия и досега не е предложил подкрепа за турските операции. НАТО също по-рано се разграничи от турските действия в района. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви след среща с Ердоган в понеделник, че организацията вече е инвестирала над 5 млрд. долара в Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG