Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 975. Медици са се заразили заради неточен бърз тест


В болници са 281 от заразените с коронавируса
В болници са 281 от заразените с коронавируса

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 975, съобщи Министерството на здравеопазването. В рамките на деня са доказани 9 нови случая – 5 в София и 4 във Видин.

В болници са 281 от заразените с коронавируса. 40 са в интензивни отделения. Излекувани до момента са 170 души. Общият брой на починалите пациенти със заболяването е 45.

Първият случай на COVID-19 в България беше потвърден на 8 март. на 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Ситуацията в България можете да следите тук. Броят на потвърдените случаи по света е близо 2,5 млн. по данни на университета „Джонс Хопкинс“. Можете да следите ситуацията по света на тази карта в реално време.

Сутринта на редовния брифинг на Националния оперативен щаб беше съобщено за още четири случая на заразени с коронавируса медици. Двама от тях работят във ВМА, един в Хасково и един в ИСУЛ. Общият брой на доказаните случаи сред медици е 80.

Разпространението на вируса в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ тръгва от пациент с отрицателен бърз тест

На сутрешния брифинг стана ясно още, че 12 са заразените медици в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Беше съобщено също, че пациенти с онкологични заболявания са диагностицирани с коронавируса в Бургас след като са били на терапия в „Св. Иван Рилски“.

По-късно от болницата съобщиха, че разпространението на вируса е тръгнало от пациент с вирусен хепатит и остра левкемия е приет за лечение на 3 април. Той е тестван с бърз тест, който е бил отрицателен. По-късно е установено, че той има пневмония, направен му е втори бърз тест, който също е отрицателен. Едва на 17 април пациентът дава положителна проба при бърз тест.

На следващия ден ръководството на болницата е решило да тества всички медици и пациенти, като положителни са пробите на двама пациенти и няколко лекари. Пациентите, които са били в контакт със заразените са уведомени. Така са диагностицирани тримата пациенти в Бургас, посочват от болницата.

Общо четирима пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от тях нямат никакви симптоми. Пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията, е в е тежко и е поставен на апаратна вентилация.

Общо 12 човека от персонал на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията (11 от хематологията и 1 от гастроентерологията), са дали положителни проби. Те нямат симптоми и са поставени под домашна карантина за 28 дни.

Тестват се служителите на шивашки цех в Плевен

В понеделник в Плевен са потвърдени 19 нови случая, стана ясно още на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. Всички те по думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев са сред служители на едно и също предприятие. Става дума за цех за текстил с около 900 служители. Общо заразените служители са 24.

Там ще бъдат тествани всички служители, които са работили в една и съща сграда с първия известен пациент с коронавирус – жена, която не е на работа от началото на април заради пневмония. Това са около 100 служители. От останалите работници ще бъдат тествани 10-15%. Предприятието ще прекъсне работа за 14 дни по решение на ръководството му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG