Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Италия от началото на карантината


В цяла Италия беше въведена карантина на 10 март заради разпространението на коронавируса
В цяла Италия беше въведена карантина на 10 март заради разпространението на коронавируса

Потвърдените случаи на COVID-19 по света са близо 2,5 милиона. Над 170 000 пациенти с коронавируса, започнал разпространението си от китайския град Ухан, са починали до момента. Можете да следите ситуацията по света на тази карта в реално време.

В България първият случай на COVID-19 беше потвърден на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Ситуацията в България можете да следите тук.

Новите случаи в Италия са най-малко от началото на епидемията

За пръв път от началото на пандемията от COVID-19 броят на активните случаи в Италия намалява. В понеделник вечерта броят на потвърдените случаи е бил 108 237, което е с 20 по-малко в сравнение с неделя вечерта. „Намаляването на активните случаи е много окуражаващо“, коментира Лука Ричелди, член на научния съвет към италианското правителство.

В рамките на денонощието в Италия са доказани 2 256 нови случая, най-малкият брой от 10 март, когато в цяла Италия беше наложена карантина. В събота новите потвърдени случаи са били 3 491, а в неделя – 3 047, припомня Ройтерс. На базата на тези данни местните власти очакват в края на юни в най-тежко засегната област Ломбардия да няма вече нови случаи на COVID-19.

Броят на починалите пациенти с коронавируса в понеделник е бил малко по-висок от този в неделя, съобщи още местната служба за гражданска защита. В понеделник починалите са 454, а в неделя – 433.

За последното денонощие в Италия са починали 454 заразени, като общият брой на починалите от началото на епидемията възлиза на 24 114.

Общият брой на заразените в страната, включително починалите и излекувалите се, от началото на епидемията възлиза на 181 228. В интензивно отделение се намират 2537 души, а вчера те бяха 2635. Общо към днешна дата излекувалите се са вече 48 877.

Франция е четвъртата страна с над 20 000 жетрви

Франция стана четвъртата държава в света след Италия, Испания и САЩ, където броят на починалите от коронавируса надмина 20 000, съобщи Ройтерс. За последните 24 часа са починали 547 заразени, което прави общо 20 265 от началото на епидемията в страната през март. От починалите, 12 513 са били в болници, а 7752 в старчески домове.

Броят на настанените заразени в интензивно отделение спада за 12-и пореден ден, което показва, че мерките за всеобща изолация, имат положителен ефект при възпирането на разпространинието на заразата, посочват здравните власти в Париж.

Общият брой на потвърдените случаи във Франция е 156 500, а оздравелите до момента са малко над 38 000.

САЩ временно спират имиграцията

В условията на пандемията от COVID-19 американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще подпише указ за временно спиране на имиграцията към САЩ, предаде Ройтерс. „С оглед на нападението от страна на невидимия враг, както и с оглед на нуждата да бъдат защитени работните места на нашите прекрасни американски граждани, ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията към Съединените щати", написа той в Туитър.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в САЩ достигна 788 000, а починалите със заболяването до момента са 42 360.

Турция блокира 31 града за националния си празник

Истанбул и още 30 града на Турция ще бъдат под карантина с тотална забрана за излизане навън от 22 април в полунощ и до полунощ на 26 април, съобщи БТА. Мярката бе обявена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията.

Освен Истанбул карантината, която ще се приложи за трети път през този месец, обхваща населението на още 30 града на Турция или общо около 63 милиона души, хиляди фирми, учреждения, работници, служители в различни сфери.

От карантинните мерки ще бъдат освободени хлебопекарните, куриерските служби, доставчиците на вода и природен газ в бутилки, аптеките (всички в събота, а в неделя само дежурните), здравните служители, ветеринарните лечебници, а също екипи на енергетиката, водоснабдяването, както и бензиностанциите и магазините към тях, които ще бъдат отворени. Предвижда се част от обществения транспорт да се движи главно сутрин и във вечерните часове, но на големи интервали.

Датата 23 април е национален празник в Турция, обикновено се отбелязва с масови прояви. Тази година се предвижда празникът да се отбележи с онлайн програми.

Потвърдените случаи на коронавируса в Турция са се увеличили за денонощие през вчерашния ден с 4674, а още 123 души са починали и с това общият брой на смъртните случаи става 2140, съобщи в понеделник вечерта здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.
Общият брой на заразените в Турция е 90 980, най-големият брой за която и да е страна извън Европа и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG