Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да се регистрираме". ГЕРБ не позволиха изслушване на Борисов за COVID-19 в парламента


Борисов трябваше да бъде изслушан в парламента по инициатива на 65 народни представители от БСП
Борисов трябваше да бъде изслушан в парламента по инициатива на 65 народни представители от БСП

Парламентарното заседание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан за мерките по време на извънредното положение, се провали заради липса на кворум, съобщи БНР.

За заседанието се регистрираха 91 народни представители – 73 от общо 79 депутати от БСП, 14 от 25 представители на ДПС, двама депутати от „Обединените патриоти“, един независим и председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. За да започне заседанието на парламента, е необходим кворум от 121 души.

Борисов трябваше да бъде изслушан в парламента по инициатива на 65 народни представители от БСП. След провала на заседанието от левицата обявиха, че ще внесат ново искане за изслушване на премиера, а по правилник ново заседание трябва да бъде свикано до седем дни.

Непосредствено преди началото на заседанието депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обяви, че народните представители от управляващата партия няма да се регистрират, защото не искат Народното събрание да бъде огнище на заразата. Тя посочи, че Народното събрание работи в извънредно положение и трябва да се събира само за извънредното законодателство и решения, които касаят здравето и живота на гражданите. Тя определи изслушването като личен пиар на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Борис Ячев посочи, цитиран от „Дневник“, че премиерът не би могъл да даде повече информация от даваната на пресконференциите и изслушването е излишно.

„Днес министър-председателят се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги, защото правителството през дните, в които тече кризата, създаде хаос, внушава ви страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след проваленото заседание, цитирана от БНР.

Първият случай на COVID-19 в България беше потвърден на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. До момента потвърдените случаи в страната са 966. Ситуацията в България можете да следите тук. Броят на потвърдените случаи по света е близо 2,5 млн. по данни на университета „Джонс Хопкинс“. Можете да следите ситуацията по света на тази карта в реално време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG