Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Той пръв предупреди за коронавируса.“ Франческа Кавало, която разказа на децата за д-р Ли


Франческа Кавало
Франческа Кавало

„Имало едно време един много добър лекар в Китай. Името му било доктор Ли Уънлян. Той работел като очен лекар. (…) Един ден той забелязал нещо странно. Вместо да имат различни проблеми, всичките му пациенти изглежда страдали от една и съща болест. Тя приличала на много лоша настинка, като грип, но различна от всеки друг грип, който д-р Ли бил лекувал досега.“

Така започва последната книга за деца на писателката Франческа Кавало, която е известна като съавтор на книгите „Приказки за лека нощ за момичета бунтарки“. Сега вече всички знаем, че „странният грип“, започнал разпространението си от Китай, е причинен от коронавирус, който дотогава не е бил срещан при хората. Болестта беше наречена COVID-19. Над 2,5 милиона души по света доказано са били заразени. Починали са 178 500 пациенти. Разпространението ѝ по света можете да следите на тази карта в реално време.

Може би вече сте чували историята на д-р Ли Уънлян – един от първите медици в Китай, предупредили за разпространението на непозната до онзи момент болест, която се изразява във вирусна пневмония. Вероятно знаете и как продължава тя – д-р Ли, който изпраща съобщение на свои колеги, за да им каже да се пазят, е изведен от дома си посред нощ от полиция и е закаран в Бюрото за обществена сигурност в Ухан, където му е казано да подпише документ, в който се казва, че е „направил неверни коментари“, които „силно са нарушили социалния ред“.

За пръв път в кратката книга на Франческа Кавало „Д-р Ли и вирусът с короната“ обаче тази история е разказана за деца. Пред Си Ен Ен авторката казва, че е била вдъхновена да напише книгата от историята на д-р Ли, който е един от малкото, осмелили се да предупредят за непознатата зараза, пък било то и само своя професионален кръг, и да повдигнат въпроси.

Д-р Ли беше един от осемте души, за които полицията съобщи в началото на януари, че са разследвани за „разпространение на слухове“ заради това, че са предупредили за новия вирус. „Само исках да предупредя колегите си от университета да бъдат внимателни“, казва той месец по-късно пред Си Ен Ен от болничното си легло. Той се заразява с коронавируса и се разболява през януари. В началото на февруари той умира от болестта.

Властите в Ухан бяха принудени да поднесат извинения на лекаря. Те бяха остро критикувани от централните власти в Пекин, които им прехвърлиха отговорността за разпространението на вируса, който сега е глобална заплаха. Редица данни обаче сочат, че на властите в Пекин е било известно за вируса много преди да бъде обявена епидемия на 20 януари. А преди Ухан да бъде поставен под карантина на 23 януари, милиони хора са напуснали града, разпространявайки вируса из Китай.

„Д-р Ли е символ на значението на това да слушаме учените“, казва още авторката. Това е и другата цел, която тя си поставя – освен да покаже колко е важно да се казва истината , да научи децата, че е важно да бъдат слушани специалистите. „Макар и в много различни обстоятелства, същата история се повтори и в други държави. Лидерите отказаха да слушат учените и лекарите и това направи кризата много по-лоша“, казва още авторката пред Си Ен Ен.

Освен историята на д-р Ли, в книгата, предназначена за децата от началните класове в училище, те могат да научат за вируса и пандемията, предизвикана от него, както и за трудностите, с които учените се сблъскват при изследването му. Авторката обяснява и защо е важно децата да си стоят вкъщи и да следват съветите на лекарите да си мият ръцете и да не се срещат с много хора. „Несигурността и притеснението са повсеместни сред децата. Самата аз нямам деца, но въпреки това го усещам. Надявам се, че тази книга може да даде възможност на семействата да говорят с децата си за ставащото.“

Илюстрованата книга може да бъде безплатно свалена на английски, италиански, френски, немски език и още 13 езика. Кавало казва, че хора от целия свят са се свързали с нея за разрешение да преведат книгата на своите езици и така книгата става достъпна за все повече деца.

За родената в Италия Франческа Кавало това не е първата успешна книга за деца. „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“, която тя пише в съавторство с Елена Фавили, разказва историите на 100 жени, които могат да бъдат модели за поведение за децата. Книгата е преведена на близо 50 езика, включително и на български.

Франческа Кавало има бакалавърска степен по комуникации от университета в Милано и магистърска степен по сценична режисура от Академията по драматични изкуства „Паоло Граси“. Кариерата ѝ започва като мениджър на театрална компания, а през 2011 г. основава заедно с Елена Фавили издателската къща Timbuktu Labs, която публикува детски книги и списания.

XS
SM
MD
LG