Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов официално напусна следствения арест


Нено Димов беше отведен за разпит на 9 януари и оттогава не е излизал на свобода
Нено Димов беше отведен за разпит на 9 януари и оттогава не е излизал на свобода

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, който е обвинен в безстопанственост заради водната криза в Перник, от четвъртък вече не е задържан в следствения арест. Това стана, след като Апелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция отпреди седмица за домашен арест на обвиняемия.

Прокуратурата протестира промяната на мярката за неотклонение на Димов, но втората инстанция се съгласи с преценката на колегите си, че няма опасност той да се укрие. Бившият министър прекара повече от 3 месеца зад решетките, след като беше арестуван на 9 януари и оттогава специализираните съдии отхвърлиха всичките му молби за по-лека мярка.

Нено Димов е обвинен за това, че въпреки намаляващото ниво на пернишкия язовир „Студена“, е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие „Стомана“ и ТЕЦ-Перник, вместо тя да бъде запазена за населението. Разследване на Свободна Европа разкри това още на 25 ноември 2019 г.

Според защитата му обаче той само е утвърждавал графиците, които преди това са изготвяни от подчинените му експерти. Към тях са били представяни и записки, в които е обяснявано как са изчислени количествата вода, подавани от язовира. Те обаче не са приложени по делото, стана ясно още на първото съдебно заседание по мярката на обвиняемия.

След ареста на Димов, той беше освободен от министерския пост и на негово място парламентът избра депутата от „Обединени патриоти“ Емил Димитров-Ревизоро. Междувременно водният режим в Перник продължава, но заради избухналата пандемия от коронавирус екоминистерството и местните власти решиха да спират водата в града само през нощта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG