Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП предупреждава: фиктивни фирми мамят с оборудване за защита от коронавируса


Предпазните средства като защитни облекла, маски и ръкавици бързо се превърнаха в дефицитна стока след обявяването на пандемия от коронавирус през март
Предпазните средства като защитни облекла, маски и ръкавици бързо се превърнаха в дефицитна стока след обявяването на пандемия от коронавирус през март

Международна мрежа от фиктивни компании се занимава с измами, свързани с предлагането на медицинско оборудване за защита от коронавируса, от които вече са спечелили над 110 000 евро. Това съобщиха от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) към МВР в петък.

Според измамните оферти предлаганото медицинско оборудване е предназначено за здравни работници. При интерес въпросните компании искат от клиентите си да им преведат авансово 70% от цената по сметки в Белгия и Великобритания. Веднага след това парите се изтеглят и прехвърлят в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат.

Домейн имената на мнимите търговци са създадени така, че да имитират реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани. До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, допълват от ГДБОП.

Сред установените до момента участници в схемата са следните фиктивни компании: MSN PHARMA LTD, MSN PHARMA GLOBAL, MSN SOLUTIONS, MSN GROUP OF COMPANIES, MEDICAL LEASE и SANTE PUBLIQUE FRANCE. Те използват следните домейни: msngloballtd.com, msnbgloballtd.com, oxyline.com, oxylinepharma.com, goldmedical.fr и santepublique-france.fr.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG