Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партийният дом за журналисти е в историята. ИПК "Родина" беше взривен


Взривяването на високата част на ИПК "Родина"
Взривяването на високата част на ИПК "Родина"

Най-високата сграда от недостроения Издателско-полиграфически комплекс (ИПК) „Родина“ беше взривена в неделя сутринта. Контролираният взрив малко след 9,30 часа премина без инциденти.

Дистанционният взрив разруши 17-етажната сграда от комплекса, като остана да се досъбори с машина средното тяло на сградата, което постепенно се събаря вече няколко месеца. Преди това беше премахната най-ниската част от полиграфическия комплекс.

Взривяването на ИПК "Родина"
Взривяването на ИПК "Родина"

Недостроената сграда на ИПК „Родина“ на бул. „Цариградско шосе“ се събаря заради нефункционалност и конструктивни проблеми, съобщи фирмата, която държи терена - „Изток плаза“ на д-р Михаил Тиков, собственикът на болниците „Софиямед“. От фирмата уточниха, че ИПК „Родина“ е разрушен чрез съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата изпълнител „Дени специал“ ЕООД и подизпълнителя „Хидрекс“ ООД.

Историята на сградата започва през 1976, когато ръководството на Българската комунистическа партия (БКП) решава да построи Издателско-полиграфически комплекс (ИПК), където да се печатат всички вестници и да работят всички журналисти в София. Там е трябвало да бъде и редакцията на органа на БКП „Работническо дело“.

ИПК "Родина" непосредствено преди взрова
ИПК "Родина" непосредствено преди взрова

През 1989 идват промените, а парите за проекта свършват. През 2003 г. половината сграда е купена от медийната група, която по-късно минава под контрола на Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. През 2012 г. Ирена Кръстева придобива изцяло ИПК „Родина“ с кредит от по-късно фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). След фалита на банката, сградата е обявена за публична продан. През 2018 г. я купува „Изток плаза“ на д-р Михаил Тиков.

Взривяването на ИПК "Родина"
Взривяването на ИПК "Родина"

Предстои разчистване на терена, за да бъде подготвен за бъдещи инвестиции. На международна компания е възложено да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция.
„Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме“, коментират от "Изток плаза", цитирани от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG