Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разрешават се разходките в парковете за родители с деца. В София отварят десет парка


Кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на националия щаб Венцислав Мутафчийски на демонстрацията в Южния парк, която показа по какъв начин ще се контролира движението в парковете
Кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на националия щаб Венцислав Мутафчийски на демонстрацията в Южния парк, която показа по какъв начин ще се контролира движението в парковете

Разрешава се отварянето на парковете за разходки на родители с деца до 12 години и за собствениците на кучета, но при определени правила. Това гласи заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

В градските паркове и градини ще могат да се разхождат деца до 12 години, придружавани от родители или членове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9:30 до 18:30 ч. всеки ден. Собствениците на кучета ще могат да се разхождат до 9:30 и след 18:30, като не е разрешено да се събират по двама.

Първоначално беше съобщено, че сутрин и вечер право да влизат в парковете ще имат индивидуални спортуващи, но в заповедта на министъра те не се споменават.

Кметовете на общини ще могат да решават дали, кога и при каква организация ще бъдат отворени парковете в градовете, които управляват.

Заповедта на министъра предвижда задължително спазването на дистанция от минимум 2,5 м между семействата и носенето на предпазни маски.

В София десет парка ще отворят за родители с деца, каза кметът Йорданка Фандъкова. Става дума за парковете Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци, се разбра от публикация във фейсбук на градоначалника.

В тях от понеделник, 27 април, ще бъдат позволени разходките за деца с родителите им между 9:30 и 18:30 ч., и за собственици на кучета до 9:30 и след 18:30 ч. Те ще могат да ходят само по определени маршрути, които ще бъдат обозначени.

Забранено ще бъде събирането на деца и възрастни от различни семейства, използването на детски и спортни съоръжения, игрите на деца в група и с общи играчки, сядането на пейки и на тревата, както и употребата на алкохол.

В публикацията се посочва, че право да влизат в парка ще имат и индивидуални спортуващи до 9:30 и след 18:30 ч., но в заповедта на министъра не е разрешено те да ходят в парковете.

Столична община е ангажирала 80 свои служители и доброволци да следят дали се спазват изискванията за посещение в парковете. Дали се спазват правилата ще следят и 120 служители на реда.

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако дисциплината не се спазва, забраната за разходки ще бъде върната отново. „Този риск (за облекчаване на разходките в парковете, б. р.) е разумен. Ако се спазва дисциплината, няма да претоварим болниците, надявам се. Ако не се спазва, ще бъдат забранени, както пазарите ги спряхме за един ден. Моля гражданското общество за дисциплина и ред“, каза Борисов.

Той посочи също, че ако разхлабването на мерките не доведе до много силен натиск върху здравната система, може да се разрешат и разходките по планините в близост до градове.

Пред медиите Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат разрешени и инвитро процедурите, като до решението се е стигнало след разговори със засегнатите страни и щаба. Промените идват седмица след като здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за ограничаването им.

Първият случай на COVID-19 в България беше потвърден на 8 март. България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG