Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страхотна новина! Изравниха кучетата с децата". На дневна разходка в парка


Позволеният маршрут за разходка в Южния парк е ясно обозначен с оранжеви ленти от двете страни на алеята и пътни знаци

Понеделник, 27 април, е слънчев и топъл пролетен ден. Около 13:00 часа се запътвам към Южния парк в София. Днес е първият ден, в който разходките в парка са разрешени, откакто България обяви извънредно положение на 13 март. Посещаването им е стриктно регулирано от Столичната община, което става видно още на главния вход, където един полицай учтиво отпраща малка част от желаещите да влязат.

Според заповед на кмета Йорданка Фандъкова между 9:30 и 18:30 ч. само родители с деца до 12 години и бременни жени могат да използват парковете, а преди и след тези часове тук могат да влизат само единично спортуващи и стопани на кучета. Задължително е спазването на дистанция от минимум 2,5 м и носенето на предпазни маски.

Затова и през шатрата на входа на Южния парк преминават десетки родители с деца и колички. Полицаят ги посреща с думите "Заповядайте", предлага им да напръскат ръцете си с дезинфектант и показва брошура от общината, на която са маркирани коридорите, по които е позволено да се разхождат. В столицата не е позволен достъпът до целите площи на 10-те отворени парка, а само разходките по определени маршрути.

Полицаят на входа на Южния парк показва позволените коридори за разходка
Полицаят на входа на Южния парк показва позволените коридори за разходка

Родителите хвърлят по един поглед на схемата на входа и продължават. Шансът да се объркат е много малък. В двата края на алеята, по която имат право да се движат, са опънати оранжеви ленти с надпис "Не преминавай". Всички семейства вървят на голямо разстояние едни от други и остават в рамките на обособения маршрут. По средата на маршрута, на сянка, стои прав друг полицай. Той следи и затова да не се сяда по пейките, защото това също е забранено.

Няма никой по широките зелени поляни отвъд оранжевите ленти, а движението се случва "еднопосочно". Изключение правят едно момче, което обикаля в кръг около родителите си с колело, и една майка, която се връща обратно, за да помогне на дъщеря си, когато тя не успява да тръгне с тротинетката.

Спирам семейство Караджови, които се възползват от възможността да посетят парка за първи път от повече от месец и половина.

"До момента разхождахме децата по междукварталните улици, където струпването на хора беше много по-сериозно, отколкото в парка в момента. Адмирирам това, че най-накрая хората с деца могат също като хората с кучета да посещават тревни площи", казва Диана, която е със синя маска и слънчеви очила.

Тя държи за ръка сина си Андрей, а дъщеря й София се е хванала за баща си Людмил.

"Изравниха кучетата с децата или по-скоро децата с кучетата, което е страхотна новина за обществото ни", добавя той, говорейки също през маска.

Родителите разказват, че ограничените възможности за движение през последния месец и половина не са се отразили добре на децата.

"Доста агресивни са станали напоследък и нетърпими, което е нормално, защото те са свикнали да изразходват енергия и да са сред природата навън", казва Диана.

Насочваме се към центъра на парка, следвайки поставените малки пътни знаци. Има син знак със стрелка, който явно цели да покаже накъде трябва да вървим. На входовете на страничните алеи пък има червени знаци "STOP" и "Забранено влизане", поставени на тънки метални поставки. На едно място е сложен и знак за предимство, а под него - за пешеходна пътека. Значението на тези пътни обозначения подлежи на интерпретация сред разхождащите се семейства.

"Можеше поне целият парк да е свързан заедно, а сега е на сектори и за да преминем в следващата част, трябва да излезем извън парка и да влезем през друг вход", пояснява Диана. Тя проявява разбиране към това, че има трудности при следенето на спазването на ограниченията в целия парк, но все пак мисли, че е възможно да има достъп до по-голяма част.

Езерото, което се намира до входа откъм ул. Нишава, също е оградено с ленти, а два знака са паднали, вероятно бутнати от вятъра. Жена, облечена в жълта лятна рокля и дънково яке, казва на дъщеря си, че може да вдигне огражденията.

"Ех, затворили са най-красивата част от парка – тази с цветята", въздъхва тя.

От другата страна на езерото се виждат хора, които също се разхождат, но по друг маршрут. Те са влезли от бул. "Гоце Делчев" и не могат да преминат към нашата част от парка. Там майка и дъщеря са встъпили встрани от маркирания коридор и са влезли между цветята. Застояват се за няколко минути, за да ги снимат. Човек от Столична полиция се насочва към тях и им прави забележка.

В ясния ден Черни връх се вижда от почти всяка точка в Южния парк.

"Чакаме с нетърпение да пуснат и Витоша, тъй като ние много обичаме с децата да ходим в планина и съм сигурна, че особено хората, които познават планината, могат да намират алеи, където да не срещат с часове наред други хора. Вероятно е малко по-трудно да се организира това, за да са сигурни, че няма да има струпване на хора", казва Диана Караджова.

"Но е възможно, стига да се положат усилия", сигурен е съпругът й Людмил.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG