Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС наказа Лозан Панов заради рап клип като му отне правото да стопанисва Съдебната палата


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да отнеме от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов правото да стопанисва сградата на Съдебната палата в София.

Предложението за това беше направено преди седмица от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков с мотива, че Панов е допуснал в Съдебната палата да се заснеме рап клип, който възмути мнозинството във ВСС. В четвъртък решението беше прието с 19 на 5 гласа.

Става дума за видео с въоръжени мъже, танцьорки в оскъдни облекла, извънземни, заснето през февруари в Съдебната палата. Основната сюжетна линия се върти около обир на въображаема банка, при който обаче престъпниците не целят да задигнат пари, а магическо растение. Препратката е към марихуаната, което личи и от текста, в който неизвестният досега български изпълнител Alek Sandar призовава към нейното легализиране.

Комисията за управление на собствеността към ВСС имаше една седмица, за да провери случая и да установи, че договорът за наем с продуцента на клипа, както и всички останали договори в Съдебната палата, са подписани от главния секретар на ВКС, а не от председателя Панов.

Разпоредена от самия Панов вътрешна проверка във ВКС е установила, че наемателите са поискали разрешение с друго обяснение - за снимането на романтична комедия, освен това в сградата са влезли повече от упоменатите хора и са нарушили договора като са снимали на различни места.

"Участваме в смешна сценка"

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи предложението Съдебната палата да се отнеме от Панов, въпреки че не той е подписал договора. Според Гешев "председателят на ВКС иска да избяга от отговорност". Позицията беше подкрепена и от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Един от малкото членове на ВСС на различно мнение от мнозинството, Красимир Шекерджиев, заяви, че Панов е делегирал всичките си задължения на други лица и нищо не подписва. "Участваме в смешна сценка", каза оше Шекерджиев.

По време на заседанието Лозан Панов попита защо подопечната на Кирилов дирекция "Охрана" е допуснала в Съдебната палата да влязат лица "с разширени зеници", както твърди правосъдният министър.

След решението на ВСС Съдебната палата ще се стопанисва от председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева от 15 юли 2020 г.

Защо сега

Заснемането на сцени от художествени произведения в Съдебната палата в София не е прецедент. В началото на века певицата Мария Илиева участва в клип към песента си „Нищо“, в част от който за декор е използван четвъртият етаж на храма на Темида в София. Клипът включва и кадри, в които Илиева се къпе във вана.

През 2012 г. отново в Съдебната палата е заснет част от епизод от хитовия сериал на БНТ „Под прикритие“. В него наемен убиец застрелва във вътрешния двор на сградата една от героините в продукцията Съни. В онзи момент председател на ВКС беше проф. Лазар Груев.

Наследникът му Лозан Панов обаче има по-различни отношения със съдебния съвет. Още по време на мандата на предишния състав на ВСС той нееднократно се конфронтира с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и подкрепящото го мнозинство от съдебни кадровици. По същия начин са разпределени силите и в настоящия състав.

През миналата година мнозинството от съвета провокира друга проверка на Инспектората срещу председателя на ВКС, която обаче приключи със заключение, че той не е извършил етично нарушение. Междувременно срещу него последователно бяха задействани Сметната палата, Националната агенция по приходите и антикорупционната комисия, което провокира съмнения, че се правят целенасочени постъпки за отстраняването му от длъжност.​ До реален опит мандатът на Панов начело на ВКС да бъде прекратен предсрочно обаче така и не се стигна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG