Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде в Европа училищата отварят и къде ще останат затворени тази учебна година


В България учениците ще завършат годината дистанционно
В България учениците ще завършат годината дистанционно

Учебната година в България ще приключи дистанционно, а учениците ще бъдат в училищата само за провеждане на изпитите след 7 и 12 клас. Това стана ясно в сряда, на 29 март, след среща на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

Училищата в България затвориха за учениците на още в началото на март заради грипната епидемия. На 13 март беше въведено извънредно положение заради разпространението на COVID-19 и оттогава класните стаи са празни. Ситуацията в България може да следите тук.

По света потвърдените случаи на коронавирус са над 3,2 млн, а починалите до момента са 228 хил. В много държави училищата затвориха, за да бъдат предпазени учениците от заразяане.

Датите за изпитите на зрелостниците и на учениците в 7 клас, които с оценките от изпитите могат да кандидатстват съответно в университет и в гимназия, предстои да станат ясни в следващите дни. Ще бъде съобщено допълнително и какъв материал ще влиза в изпитите.

Единствения компромис е, че е решено в училищата да бъдат допускани организирани индивидуални присъствени консултации за учениците, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

България не е единствената държава в Европа, където училищата няма да отворят за аналогови уроци тази учебна година. Тежко засегнатата от пандемията Италия възнамерява училищата да останат затворени до септември, съобщава „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Подобно на България, в Чехия се предвижда училищата и университетите да отворят врати за изпити, но учебен процес в обичайния му вид няма да започне поне до началото на следващата учебна година.

В други държави обаче учениците ще се върнат на училище още тази учебна година.

Премиерът на Франция Едуар Филип обяви, че от 11 май отварят началните училища, а от 18 май и гимназиите. Всички гимназисти ще трябва задължително да носят маски, а броят на децата в класната стая ще бъде ограничен до 15.

В Германия училищата отварят класните стаи поетапно в зависимост от провинцията между 20 април и 4 май.

В Гърция премиерът Кириакос Мицотакис представи плана на правителството си за постепенна отмяна на карантината, заявявайки, че учениците от последния гимназиален клас ще възобновят занятията си на 11 май, а седмица по-късно ще ги последват и учениците от по-долните гимназиални класове и прогимназиите. Началните училища и детските градини остават затворени и може да отворят на 1 юни „само ако сме напълно сигурни, че епидемията отслабва“, каза той.

В Швеция училищата за деца до 16-годишна възраст не са затваряли.

В Дания детските градини и училищата за най-малките ученици отвориха врати преди седмици при спазване на определени санитарни изисквания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG