Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ура". Според севернокорейската агенция Ким Чен Ун се е появил публично и е открил завод за торове


От 2011 г. Ким Чен Ун заема най-високите постове в Северна Корея
От 2011 г. Ким Чен Ун заема най-високите постове в Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се e появил публично след 20-дневно отсъствие, съобщи Би Би Си, цитирайки Севернокорейската централна агенция.

Според информацията той е открил завод за изкуствени торове северно от столицата Пхенян. Събитието се е случило в петък, 1 май, а при появата си Ким е бил поздравен с викове „ура“ от присъстващите.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отбеляза, че ще коментира ситуацията във връзка със съобщението появяване на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, "когато времето за това е подходящо".

Отсъствието на Ким Чен Ун

За последно лидерът се появи пред хора на 11 април, когато председателства среща на Политбюро на Корейската работническа партия. Отсъствието му на тържествата по случай 15 април, датата, на която е роден първият лидер на КНДР и негов дядо Ким Ир Сен, предизвика спекулации около здравето му.

Съсъмненията бяха разколебани от изказването на Мун Чжон Ин - специален съветник по въпросите на дипломацията и сигурността на президента на Южна Корея. „Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Уънсаан“, заяви тогава той в интервю за Си Ен Ен.

На 21 април южнокорейско издание пък публикува информация, че Ким е претърпял сърдечна операция и се възстановява край Пхенян.

Информацията от Северна Корея

Северна Корея стриктно контролира информацията, която излиза извън границите на страната, особено що се отнася до лидера ѝ. За него не е ясно включително на каква възраст е, има ли съпруга и деца. Затова твърденияta и публикации, идващи от Пхенян, е трудно да бъдат потвърдени.

От 2011 г. Ким Чен Ун заема най-високите постове в Северна Корея, сред които Висш ръководител, лидер на партията, армията и народа на КНДР, върховен главнокомандващ на Корейската народна армия.

През последните години на страната бяха наложени редица международни санкции, които целят намаляване на финансирането за ядрената програма на Пхенян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG