Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има или няма проблем с тръбата? Екоминистерството проверява как се харчи водата от яз. „Студена“


През януари нивото на яз. "Студена" беше критично ниско. Тогава започна строителството на водопровод от София, който да доведе вода за бедстващите хора
През януари нивото на яз. "Студена" беше критично ниско. Тогава започна строителството на водопровод от София, който да доведе вода за бедстващите хора

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проверява как се изразходва водата от язовир „Студена“, чието ниско ниво остави на воден режим жителите на Перник и околните населени места преди близо половин година. Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда Емил Димитров пред БНТ на 3 май.

Въпреки че беше изграден нов водопровод до града от София, който трябва да подава вода от язовир "Бели Искър", Перник продължава да използва вода и от „Студена“. Планът беше от водоема да се ползват около 300 000 куб. м вода месечно, а новата тръба да довежда от София останалите необходими около 800 000 куб. м. През април обаче от „Студена“ беше използвана повече вода. Същото ще се случи и през май, сочи графикът за ползване на язовирите в България.

Преди две седмици министърът на околната среда обясни, че причината това да се случва е в новия водопровод от Мало Бучино до Перник, на стойност 22 млн. лева без ДДС. Проблемът е в разликата в налягането между него и водопроводната мрежа на Перник, каза той. В неделя (3 май) обаче екоминистърът обясни пред БНТ, че водопроводът всъщност работи нормално, а проблемът е, че ВиК Перник иска разрешение да ползва повече вода от „Студена“, без да дава убедителни мотиви.

По случая е проведена проверка, каза Димитров. Пред Свободна Европа от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточниха, че работа е започнала комисия към министерството, която ще анализира резултатите от проверката, но отказаха да дадат повече информация. Министърът каза в неделя, че при проверката са открити нарушения и дори предрече, че ще се стигне до намеса на прокуратурата.

Има ли проблем и какъв е той

Проблемът е, че от „Студена“ се използва повече вода от първоначално предвиденото.

По график през април от яз. „Студена“ трябваше да се използват 300 000 куб. м. вода. Останалото количество (780 000 куб. м) трябваше да дойде по водопровода от Мало Бучино от яз. „Бели Искър“. Целта е да се даде възможност на яз. „Студена“ да се напълни достатъчно, така че да не бъде застрашено водоподаването на жителите на Перник.

На 16 април на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше публикувано изменение в месечния график за използване на води от комплексните и значими язовири в частта за „Студена“, с което се разрешава да се използват още 300 хил. куб. м от язовира (общо 600 хил. куб. м за април). Искането за разрешение е отправено от управителя на ВиК Перник инж. Борислав Иванов и одобрено от министъра на околната среда.

През май на ВиК Перник е разрешено да използва 466 000 куб. м от „Студена“ и 806 000 куб. м от „Бели Искър“.

Каква е причината да се иска повече вода

Ако се питате каква е причината за това, еднозначен отговор от изявленията на отговорните институции няма да получите. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров например даде два противоречащи си отговора в рамките на две седмици.

На 15 април в ефира на БНТ той обясни, че проблемът е в новоизградения водопровод от Мало Бучино до Перник. Това беше описано и в официален документ на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На 3 май отново в ефира на БНТ министърът на практика обясни, че съдържанието на този документ не е вярно и новият водопровод работи нормално. Димитров посочи, че проблемът е във ВиК Перник, откъдето по думите му мотивират исканията за повече вода с несъществуващи проблеми.

Версия 1: Проблемът е във водопровода

На 15 април Димитров каза, че първоначалната идея е била всеки месец Перник да получава по 780 000 куб. м вода от яз. „Бели Искър“ по новия водопровод, а от яз. „Студена“ се използват по 300 000 куб. м. „До този момент тенденцията е точно обратната – точи се язовирът за сметка на водопровода от София“, обясни тогава той и уточни, че проблемът е в разликата в налягането на водопроводната мрежа на Перник и това на новия водопровод.

„Водата от София влиза с голяма скорост от Перник и гърмят тръбите на Перник. Когато се намалят скоростта и дебита, за да се намали налягането, от язовира започва да влиза повече вода. Местното ВиК се е видяло в чудо – вместо 300 хил. куб. м от язовира и 800 хил. куб. м от София, излиза точно обратното. За 10 дни те похарчиха цялото количество за месеца от язовира. При тези темпове в средата на лятото ще имаме проблеми. (…) Затова може би трябва да се направи един (резервоар) изравнител там и да влиза нормално налягане в града. Ако това е решението, надявам се до един месец да стане. Ако решението е един автоматичен клапан, да се направи. Но не съм съгласен от София да се взима много малко вода, при положение, че тя е подсигурена, а да точим язовира („Студена“- б.р.)“, каза министърът на 15 април.

След изявлението му Свободна Европа попита областната управа на Перник, която е възложител на обществената поръчка за новия водопровод, дали се предвижда изграждане на такова съоръжение, а оттам посочиха, че водопроводът работи добре и необходимост от изграждане на нови съоръжения няма.

Проблемът беше подробно описан в изменението на графика за използване на язовир „Студена“ от 16 април, одобрено лично от министъра. В официалния документ на сайта на МОСВ се цитира писмо от управителя на ВиК Перник, в което е посочено, че „налягането от новоизградения водопровод не може да преодолее това от язовир „Студена“.

Версия 2: „Половината от писмото не е истина“

В неделя екоминистърът разказа друга версия на историята, според която проблемът не е в новия водопровод, който по думите му „работи добре“, макар и според него нуждата от изравнителен резервоар да остава. „Аз непрекъснато получавам писма, с които искат повече и повече вода от язовира, независимо от тази от София“, каза той на 3 май.

Той цитира писмото на управителя на местното ВиК от април, с което се иска разрешение за използване на допълнителни 300 000 куб. м. вода от „Студена“. „Изведнъж се оказа, че половината на писмото не е истина, истина е само втората половина, където казват „Искаме вода“. Въз основа на това от водата не се отричаме, че искаме, но проблемите ги забравяме.“

Димитров каза също, че е изпратена проверка, която е завършила. Резултатите от нея ще се разгледат от комисия, която започва работа в понеделник. Свободна Европа поиска повече информация за проверката от пресцентъра на МОСВ, а оттам заявиха, че ще могат да предоставят такава едва след като „има резултат от работата на комисията“. Пред БНТ министърът каза, че при тази проверка са открити нарушения и дори предвиди, че ще се стигне до намеса на прокуратурата в резултат от проверката. По думите му е установено, че е похарчено количество вода над разрешеното.

Свободна Европа потърси управителя на ВиК Перник на служебния телефон, посочен на сайта на дружеството, но оттам отговориха, че той има служебни ангажименти и не може да отговори.

Заради водната криза в Перник прокуратурата повдигна обвинения на вече бившия министър а околната среда Нено Димов, който прекара три месеца в ареста. Към момента той е под домашен арест. Нено Димов е обвинен за това, че въпреки намаляващото ниво на пернишкия язовир „Студена“, е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие „Стомана“ и ТЕЦ-Перник, вместо тя да бъде запазена за населението. Разследване на Свободна Европа разкри това още на 25 ноември 2019 г.

„Точно същото нещо, което се случи с него (Нено Димов), се опитаха да ми го направят и на мен и то точно за същия язовир - язовир „Студена“, каза на 3 май новият екоминистър Емил Димитров.

Обвинения бяха повдигнати и на бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов, и на бившия и.д. кмет на Перник Севделина Ковачева.

XS
SM
MD
LG