Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Смразяващ ефект върху магистрати.“ Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург


Лаура Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши спечели дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, в което оспори отстраняването си от поста през 2018 г., стана ясно от прессъобщение на Съда.

Съдът е приел, че при уволнението е нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес (член 6 от Европейската конвенция за правата на човека) и свободата ѝ на изразяване (член 10).

Според решението на ЕСПЧ Кьовеши не е имала възможност да оспори пред съда уволнението си по същество, което нарушава правото ѝ на справедлив процес. Тя е можела да оспори единствено формални аспекти от процедурата по отстраняването си, но не и мотивите, с които е уволнена, се казва в решението.

Правото ѝ на свобода на изразяване е било нарушено, защото тя е отстранена от позицията си заради това, че е критикувала реформите на новото правителство в областта на правосъдието. Съдът подчертава, че сред задълженията ѝ като ръководител на румънската антикорупционна агенция е било да изразява мнението си по законодателни промени, които могат да засегнат независимостта на съда и борбата с корупцията.

„Изглежда, че нейното преждевременно отстраняване противоречи на целта за поддържане на съдебната независимост и е имало смразяващ ефект върху нея и други прокурори и съдии, участващи в дебатите относно законодателните реформи, засягащи съдебната система и съдебната независимост“, се казва решението.

Лаура Кьовеши внесе жалба в ЕСПЧ в началото на 2019 г., в която твърди, че след решението на Конституционния съд за отстраняването й от длъжност тя не е имала възможност нито да се защити, нито да го оспори.

Кьовеши беше отстранена от длъжност на 9 юли 2018 г. след решение на Конституционния съд на Румъния, което подкрепи искането на тогавашния правосъден министър Тудорел Тоадер за уволнението ѝ.

Тоадер я обвини в серия нарушения, включително протакане на някои дела, превишаване на правомощията при разследването на начина, по който е издадено едно правителство постановление, авторитарно поведение и произвол, както и приоритизиране на дела в зависимост от медийния им ефект. Сред посочените от него мотиви са нейни публични изказвания и работата на НДБК, посочва ЕСПЧ.

Кьовшеи ръководеше румънската антикорупционна агенция от 2013 г. По време на мандата ѝ институцията получаваше високи оценки от международни организации, тогава се заговори и за "румънския модел" в борбата с корупцията. Повигнати бяха обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепута и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда. В над 1000 случая става дума за злоупотреби с европейски фондове.

В края на 2019 г. Лаура Кодруца Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура - независим орган на ЕС, който ще се занимава с разследването, наказателното преследване и изпращането на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Очаква се прокуратурата, чието седалище ще бъде в Люксембург, да започне работа от ноември 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG