Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Смразяващ ефект върху магистрати.“ Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург


Лаура Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура
Лаура Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши спечели дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, в което оспори отстраняването си от поста през 2018 г., стана ясно от прессъобщение на Съда.

Съдът е приел, че при уволнението е нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес (член 6 от Европейската конвенция за правата на човека) и свободата ѝ на изразяване (член 10).

Според решението на ЕСПЧ Кьовеши не е имала възможност да оспори пред съда уволнението си по същество, което нарушава правото ѝ на справедлив процес. Тя е можела да оспори единствено формални аспекти от процедурата по отстраняването си, но не и мотивите, с които е уволнена, се казва в решението.

Правото ѝ на свобода на изразяване е било нарушено, защото тя е отстранена от позицията си заради това, че е критикувала реформите на новото правителство в областта на правосъдието. Съдът подчертава, че сред задълженията ѝ като ръководител на румънската антикорупционна агенция е било да изразява мнението си по законодателни промени, които могат да засегнат независимостта на съда и борбата с корупцията.

„Изглежда, че нейното преждевременно отстраняване противоречи на целта за поддържане на съдебната независимост и е имало смразяващ ефект върху нея и други прокурори и съдии, участващи в дебатите относно законодателните реформи, засягащи съдебната система и съдебната независимост“, се казва решението.

Лаура Кьовеши внесе жалба в ЕСПЧ в началото на 2019 г., в която твърди, че след решението на Конституционния съд за отстраняването й от длъжност тя не е имала възможност нито да се защити, нито да го оспори.

Кьовеши беше отстранена от длъжност на 9 юли 2018 г. след решение на Конституционния съд на Румъния, което подкрепи искането на тогавашния правосъден министър Тудорел Тоадер за уволнението ѝ.

Тоадер я обвини в серия нарушения, включително протакане на някои дела, превишаване на правомощията при разследването на начина, по който е издадено едно правителство постановление, авторитарно поведение и произвол, както и приоритизиране на дела в зависимост от медийния им ефект. Сред посочените от него мотиви са нейни публични изказвания и работата на НДБК, посочва ЕСПЧ.

Кьовшеи ръководеше румънската антикорупционна агенция от 2013 г. По време на мандата ѝ институцията получаваше високи оценки от международни организации, тогава се заговори и за "румънския модел" в борбата с корупцията. Повигнати бяха обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепута и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда. В над 1000 случая става дума за злоупотреби с европейски фондове.

В края на 2019 г. Лаура Кодруца Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура - независим орган на ЕС, който ще се занимава с разследването, наказателното преследване и изпращането на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Очаква се прокуратурата, чието седалище ще бъде в Люксембург, да започне работа от ноември 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG