Връзки за достъпност

Извънредни новини

Процедурата приключи. Кьовеши започва работа в Люксембург като главен прокурор на ЕС


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши получи последното одобрение, нужно й да стане първият главен прокурор на ЕС. В сряда вечерта председателският съвет на Европейския парламент потвърди назначението й, след като във вторник страните членки дадоха своето одобрение.

Сега Кьовеши очаква само решението да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС, за да се премести в Люксембург, където ще бъде седалището на Европейската служба на главния прокурор.

Като първи шеф на службата Кьовеши ще основе и структурира, като се очаква тя да заработи преди края на 2020 г. Румънката ще има двама заместници и Съвет на националните прокурори. Службата ще работи чрез специално определени прокурори в 22-те страни членки, които участват в засиленото сътрудничество по темата. Те ще разследват по места случаи на злоупотреба с европейски средства и с ДДС над 10 милиона евро, засягащи повече от една държава, както и със случаи на корупция, свързани с изразходването на бюджета на ЕС.

Кьовеши, която е бивш шеф на Дирекцията за борба с корупцията в Румъния, има дълъг път до европейския пост. Социалдемократическото правителство в Букурещ поведе кампания срещу избора й, настоявайки, че тя е била уволнена от службата за борба с корупцията заради превишаване на правомощия.

Заради своята компетентност и опит Кьовеши беше предпочетена за поста от Европейския парламент, докато страните членки по време на Румънското председателство на ЕС заложиха на нейния конкурент от Франция Жан-Франсоа Бонер. Преговорите за избора бяха прекъснати по време на европейските избори, след което Франция обяви, че ще застане зад кандидатурата на Кьовеши. През септември тя бе подкрепена от 17 от 22-те държави, участващи в инициативата.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG