Връзки за достъпност

Извънредни новини

И Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Страните членки на Европейския съюз взеха в понеделник формалното решение за назначаването на бившия румънски анти-корупционнен прокурор Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор. Това е предпоследната стъпка по утвърждаването на румънката, която сега трябва да започне да изгражда службата, която трябва заработи до края на 2020 г.

Кьовеши срещна силна съпротива, най-вече от собствената си страна, но в крайна сметка успя да се пребори за поста. Първоначални и българското правителство беше срещу румънската прокурорка.

"Съветът ще продължава наблюдението си върху задействането на офиса, за да има гаранции, че той ще бъде ефективен и ще се превърне в крайъгълен камък в борбата срещу измамите и корупцията с европейски средства", заяви, цитирана от БНР, министърът на правосъдието на Финландия Анна-Моя Хенриксон, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Съгласието, постигнато в Съвета на ЕС за назначаването на Кьовеши е предпоследната стъпка, преди окончателното й гласуване. Вотът на външните министри на страните-членки трябва да бъде потвърден от Европейския парламент.

Европейският парламент и Европейският съвет одобриха румънката в края на миналия месец, след като преговорите за първия европейски главен прокурор продължават от миналата пролет.

Кьовеши бе фаворит на Европейския парламент от самото начало на процедурата, но Съветът под натиска на румънското правителство предпочете френският й конкурент, който впоследствие се оттегли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG