Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите няма да връщат допълнителните пари, а след 13 май очакват и повишените си заплати


Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева
Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева

Народните представители няма да се откажат от средствата в размер на 2/3 от месечното им възнаграждение, които са получили по време на извънредното положение. Освен това след 13 май, когато изтича извънредното положение, те ще започнат да получават и пълния размер на заплатите си. Това показа проверка на Свободна Европа сред партийните групи в парламента.

Преди ден Свободна Европа разкри, че макар и отказали се публично от заплатите си, народните представители са продължили да получават пари за т.нар. представителни разходи.

На 6 април Народното събрание реши не само депутатите, но също министри, членове на политическите им кабинети, както и ръководители на държавни и изпълнителни агенции, също да не получават заплати до края на извънредното положение. То беше обявено на 13 март и продължава до 13 май. По-късно обаче се оказа, че депутатите нямат право по конституция да лишават някой друг от заплата, а засегнатите лица са карани да попълват декларации, че са съгласни с решението на парламента.

„Ще се изпълни решението на парламента. В него е записано, че народните представители даряват заплатите си до края на извънредното положение“.

Такъв отговор дадоха от парламентарната група на ГЕРБ на запитване дали Народното събрание ще възобнови получаването на пълното месечно възнаграждение след 13 май. В решението на депутатите е записано, че парламентаристите се отказват от заплати от 1 април до отмяната на извънредното положение. Преди ден Министерският съвет предложи отпадане на извънредното положение идната седмица.

Това означава, че членовете на българския парламент ще възобновят получаването на индексираните си заплати, които вече са в размер на 4232 лева. Към тях ще бъдат добавяни 2/3 за допълнителни разходи, т.е. още около 2800 лева. Депутатите получават допълнителни средства и за участието си в специализираните комисии към парламента.

На въпрос дали депутатите ще връщат взетите 2/3 от заплатите си за месец април и парите, които предстои да получат за май, от групата на ГЕРБ отговориха, че „парите ще се ползват по предназначение“.

„С тези пари се плаща на експерти, ползват се за работа в избирателните райони на всеки народен представител. Няма да се връщат“, казаха от ГЕРБ.

От БСП също обясниха, че тема за евентуално връщане на получените пари не е обсъждана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG