Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извънредното положение отпада на 13 май, извънредните мерки остават


Правителството обяви, че е решило да не удължава извънредното положение заради пандемията от коронавирус след 13 май
Правителството обяви, че е решило да не удължава извънредното положение заради пандемията от коронавирус след 13 май

Правителството предлага на Народното събрание извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май, да не бъде продължавано. Това стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Владислав Горанов след заседание на правителството.

Извънредното положение беше въведено на 13 март с цел да се ограничи разпространението на епидемията от коронавирус в България.

”Правителството ще предложи утре извънредното положение да не бъде продължавано и да се даде перспектива за възстановяване на социално-икономическия живот”, каза Горанов.

Той посочи, че извънредните епидемиологични мерки ще бъдат запазени, както и икономическите и социални програми за подпомагане на бизнеса и гражданите, засегнати от ограниченията. Повечето от тях ще продължат да действат до 30 юни, а някои и до края на септември.

Извънредното положение ще бъде заменено с възможност за въвеждане на извънредна епидемиологична обстановка, която ще се установява от здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор и ще включва ограничения за намаляване на риска от разпространение на заразата.

”Голяма част от мерките, които се прилагат сега и показаха ефект, ще продължат да действат и след отмяната на извънредното положение”, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Здравният министър съобщи, че ще бъдат продължени задълженията за изолация на потвърдените заразоносители, за задължителна карантина на техните контакти, както и на пристигащите от чужбина.

С края на извънредното положение ще се възстанови в пълен обем работата на съдебната система, като ще бъде подновено присъственото гледане на делата. Работа ще подновят и нотариусите, ще се извършват и вписвания. Единственото ограничение е забраната върху запори върху пенсии и заплати, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Външното оценяване на учениците след четвърти и десети клас ще бъде извършено през следващата учебна година.

Правителството ще внесе във вторник предложение за отмяна на закона за извънредното положение и за промени в Закона за здравето, даващо допълнителни правомощия на здравния министър да нарежда ограничителни епидемиологични мерки.

По официални данни потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1652, което е увеличение с 41 за последното денонощие. В болница се намират 316 души, 37 от които са на апаратно дишане. Починалите са 77. Можете да проследите развитието на ситуацията в България тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG