Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пик в България в седмицата след Великден, после - спад. Заразените с COVID-19 са 1652


1632 станаха потвърдените в България случаи на COVID-19, 284 от тях през миналата седмица
1632 станаха потвърдените в България случаи на COVID-19, 284 от тях през миналата седмица

Пик на новите случаи на заразяване с COVID-19 е регистриран в България в седмицата след Великден. Това отчете Националният оперативен щаб в понеделник.

След като през Страстната седмица са установени 239 нови случая, в седмицата след Великден (20-26 май) са регистрирани 433, а през миналата те отново спадат до 284.

За последното денонощие са 41 нови инфекции, с което общият им брой достига 1652, съобщи секретарят на щаба доц. Димо Димов. Починалите станаха 77 с 6-ма пациенти от неделя насам.

Най-голямото огнище остава София с 9 от новозаразените, потвърдени в неделя, следвана от Плевен и Пазарджик по 5, Пловдив - 2 и Благоевград, Враца и Смолян - по един. В област Видин са установени още 17 нови случая, 15 от тях в старчески дом в Кула.

31 6души се намират в болница с COVID-19, 37 от тях - в спешни отделения.

Според Димов смъртността от короновирусната ефекция в България се запазва, но поради увеличения брой заболели, с тенденция за увеличение. През изминалата седмица са починали 15 души, в сравнение с 11 през четвъртата седмица на април.

В света САЩ продължават да водят по брой на нови случаи, следвани от Русия и Обединеното кралство. В Европа има тенденция на задържане на броя на новите случаи и лек спад, съобщи Димов.

На Балканите най-много нови инфекции са потвърдени в Турция - 1670, Румъния - 431 и Сърбия - 102. В Хърватия, Гърция, Албания и Северна Маекдония - те са под 10.

От понеделник в България влиза в сила ново облекчаване на ограниченията с разрешаването на индивидуалните спортове на открито и възобновяването на шофьорските курсове.Тук може да следите картата на разпространението на вируса.

В страната е в сила извънредно положение от 13 март, като са затворени училищата, ресторантите, хотелите, културните и спортни центрове. В сила е и 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG