Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Слава Богу, че имаме близки". Работят ли мерките на държавата в помощ на артистите


Завесата на сцената на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен е спусната
Завесата на сцената на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен е спусната

“Слава Богу, имаме приятели и близки. Иначе не знам как щяхме да се справим, защото ситуацията, в която сме поставени, е патова”. Така започва разказа си пред Свободна Европа актрисата в плевенския театър Милена Ерменкова. Тя и съпругът й – също актьор, Ованес Торосян съвестно плащат данъците си и декларират доходите си през годините. Сега кризата с COVID-19 засяга особено силно сектора на културата, защото театрите са затворени от 13 март и никой не се ангажира с прогноза кога ще отворят отново. В тази ситуация Милена и Ованес разбират, че не могат да разчитат на никаква държавна помощ, въпреки че държавата обяви план за подпомагане на самоосигуряващи се артисти.

Как помага държавата

След поредица оналайн конферентни разговори между министъра на културата Боил Банов и представители на свободните артисти, се стигна до решението държавата да осигури по три минимални работни заплати за тях. Тази мярка е предвидена за творци и изпълнители, които са имали доход под 1000 лева месечно през изминалата 2019 година и са си плащали данъците и осигуровките. Средствата са осигурени от бюджета на Министерството на културата, за сметка на други дейнсти.

За артистите с по-висок месечен доход от 1000 лева през миналата година е предвидена възможност да могат да изтеглят три месеца поред безлихвен банков кредит от 1500 лева, който да започнат да изплащат чак след 5 години.

Как е на практика

Оказва се обаче, че тази помощ всъщност не може да бъде ползвана. “Аз съм на трудов договор към плевенския театър, а Ованес е в т.нар. независим сектор. Неговият доход е над 1000 лева, за които той плаща данъци и прочие. Ето защо той не влиза във въпросните 3 минимални работни заплати. Оказа се, че и аз не влизам, защото съм в платен отпуск”, разказва Милена Ерменкова, която е служител в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен.

Семейството се опитва да кандидатства и за другия вариант – безлихвените кредити от 1500 лева, които банките ще отпускат на творците с доходи над 1000 лева. “Оказа се, че и тях не можем да вземем, защото, за да ги получиш, трябва да си бил шест месеца преди извъредното положение на трудов договор и едновременно с това да си в неплатен отпуск. Ованес, както казах, получаваше над 1000 лева, но не е бил на трудов договор”, разказва съпругата му.

Семейството има две деца. Ето защо решават да се възползват от друга социална мярка - еднократна помощ от 375 лева за отглеждане на дете, което не посещава детска градина или училище, защото те са затворени заради епидемията. Тази мярка обаме също важи само за родители в неплатен отпуск. “Аз съм в платен отпуск и получавам малко над 600 лева, след удръжките, а Ованес, както казахме, работеше на граждански договори. Следователно не можем да ползваме и тази мярка”.

Едновременно с това семейството има жилищен кредит, който успява да предоговори до месец септември. “И това беше много сложно, защото, за да можеш да получиш отсрочка, не трябва да си закъснявал с вноските. А ние заради отпадналите ни ангажименти имахме вече едно закъснение. Буквално се предоговорихме на ръба”, разказва актрисата.

Милена Ерменкова и Ованес Торосян
Милена Ерменкова и Ованес Торосян

“Незабавно действие за независимата култура”

В началото на седмицата свободни артисти се обърнаха с открито писмо до вицеприемера Томислав Дончев, който отговаря за Министерството на културата, и финансовия министър Владислав Горанов. Артистите поискаха спешни мерки за спасяването на културната сцена.

В подписаното от организации от сектора писмо се заявява, че България е получила от Европейската комисия 812 млн. евро за справяне с кризата в пет приоритетни области, сред които е и културата. Тези средства са придружени с призиви с тях да се подпомогне и на независимия културен сектор, но до този момент българските институции не са ги взели под внимание.

Досега Министерството на културата не е предприело мерки за подпомагане на организациите в независимия сектор - театрални групи, културни оператори, организатори на кино и музикални фестивали.

“Настояваме за незабавно действие да защитим независимата култура в България, да спасим от разрушаване този от години недофинансиран сектор и да позволим на независимите културни организации и артисти да продължат да работят за позиционирането на България на европейската културна карта и достъпа на българската публика до качествено световно и българско културно съдържание", се казва в отвореното писмо до Томислав Дончев и Владислав Горанов.

Междувременно Европейският парламент миналата седмица разпространи видео-послание #еuropeansagainstcovid19 за значението на културата за обществото и неговото възстановяване от кризата.

Посланието бе призив към държавите да подкрепят една от най-ощетените пет приоритетни области - културата.

Томислав Дончев: Има възможност за мярка

Потърсен за коментар вицепремерът Томислав Дончев обясни пред Свободна Европа, че “в момента, заедно с министъра на културата мислим за мярка за подпомагане на кина и театри”. “Говоря за тези кина и театри, които не са на бюджетна издържка, защото бюджетните получват средства”, уточни той.

Дончев уточни, че мерките, разработени до този момент от Министерството на културата, са само със средства от бюджета на ведомството и не са ползвани европейски пари. “За свободните артисти има възможност да се разработи мярка, но тя трябва да бъде финансирана от европейския социален фонд чрез Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни той.

На въпрос ще бъдат ли предприети мерки в посока удовлетворяване на исканията на независимите организации, които се обърнаха към него и Владислав Горанов с отворено писмо, Дончев уточни, че все още не е получил писмото. “Когато го получа ще се запозная с него и ще отговоря”.

Свободна Европа се обърна с въпроси и към Министерството на културата, откъдето обещаха да отговарят на питанията.

XS
SM
MD
LG