Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Бил Гейтс замени Джордж Сорос като "враг №1 на тутраканската селищна система"


Основателят на Майкрософт Бил Гейтс е сред най-известните предприемачи в света. Дълги години той беше смятан за най-богат човек на планетата
Основателят на Майкрософт Бил Гейтс е сред най-известните предприемачи в света. Дълги години той беше смятан за най-богат човек на планетата

Бил Гейтс е десет пъти по-богат от Джордж Сорос, показва класацията на списание "Форбс". Въпреки това доскоро Гейтс изобщо не можеше да се сравнява със Сорос в една друга класация - на "злодеите", за които можеше да прочетем куп небивалици и на които хора по целия свят приписват всякакви абсурдни злини. Заради даренията си за прогресивни и либерални политически каузи в САЩ, както и финансирането на научни и образователни институции в бившите социалистически страни чрез оглавяваната от него фондация „Отворено общество“, Сорос си навлече гнева на по-консервативни кръгове.

Коронавирусът обаче промени това и само за няколко дни Бил Гейтс се оказа "още по-опасен" дори и от Сорос. В разказите за двамата може да откриете много конспирации, но тази история е съвсем истинска. Така милиардерът, който досега беше познат основно като създател на най-масово използваната операционна система "Уиндоус", вече е обвиняван за множество неблагополучия. Ситуацията напомня годините на Студената война, когато на стената на стопанска постройка в североизточна България се появява лозунгът "Роналд Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система", нищо че няма данни тогавашният президент на САЩ да е сторил нещо лошо на Тутракан.

В следващите редове ще прочетете какво точно се случва, откъде започна всичко и имат ли основание обвиненията срещу Бил Гейтс.

"Създаване, развиване и печалба от COVID-19"

Още в първите дни, в които новият коронавирус прерасна от локално в глобално явление, в интернет популярност набра видео от 2015 г. на лекция от популярната платформа „Ted Talks”, в което Бил Гейтс предупреждава, че най-големият риск за човечеството в днешно време не са военните конфликти, а силнозаразен вирус.

В месеците от началото на 2020 г. основателят на „Майкрософт“ е и много активен по темата, участва постоянно в големи медии и в дискусии в онлайн платформи, в които защитава практиките на социална изолация, оставане по домовете, повишаване на броя на тестовете, както и усилият за бързо създаване на ваксина.

Чрез организацията си „Фондация Бил и Мелинда Гейтс“ той първо насочи 10 милиона долара за борба с епидемията в Азия, а по-късно обяви, че ще отдели общо над 250 милиона за борбата срещу заразата в глобален мащаб.

В същото време обаче в интернет започват да се появяват теории, които свързват Гейтс и фондацията със "създаването, разпространението и печалбата" от вируса. В края на януари в Туитър популярност набира теория, че организацията на Бил и Мелинда Гейтс "държи патента върху вируса“. Това се е случило заради финансиране на института „Пирбрайт“, базиран в Съри, Англия.

Първоначално теорията се разпространява най-вече от антиваксърски групи, както и сайтове за конспиративни теории, а в социалните мрежи постовете по темата са публикувани стотици хиляди пъти.

Гейтс и неговата организация са защитници на тезата, че масовата ваксинация в световен мащаб е ключова за опазването на човечеството
Гейтс и неговата организация са защитници на тезата, че масовата ваксинация в световен мащаб е ключова за опазването на човечеството

Всъщност „Пирбрайт“ действително държи патент за коронавирус, но по данни на USA Today, става въпрос за вирус, който засяга само кокошки и който се използва в търсенето на ваксини против респираторни заболявания при птици. Това обаче е друг вид коронавирус и не става дума за появилия се в края на 2019 г. COVID-19.

От „Пирбрайт“ потвърждават, че са получили 2 гранта от фондацията на Гейтс през 2013 и 2016 г., които са били предназначени за проучване на болести по добитъка, както и за откриване на универсална ваксина срещу обикновения грип.

Кампанията се разраства още по-силно, след като Гейтс отправя критики срещу спирането на финансирането за Световната здравна организация (СЗО) от САЩ, както и за лошата реакция на властта във Вашингтон за справянето с пандемията. Тази критика, пряко насочена срещу президента Доналд Тръмп, активизира и големи консервативни групи, което още повече засилва разпространението на теориите на конспирация срещу Бил Гейтс.

Водеща от "Фокс Нюз" дори обяснява, че мотивите на Гейтс са свързани с опитите на „глобалистите“ да ваксинират по начин, който да им позволи да проследяват хората, което е друга от популярните конспиративни теории в социалните мрежи - за чипирането, т.е. поставянето на чипове на хората.

Теориите около Бил Гейтс излизат и извън пределите на социалните мрежи и границите на САЩ. Кампнията по дезинформация на Китай и Русия подхваща с охота този сюжет.

Едно от популярните вечерни предавания по руска държавна телевизия е посветено на теорията, която свързва Гейтс със създаването на "ваксина, която имплантира чипове под кожата на хората".

"Подчинение на здравните системи"

„Фондацията Бил и Мелинда Гейтс“ е създадена през 2000 г. и, според множество публикации, е най-голямата частна фондация в света. Тя концентрира усилията си в подобряването на здравеопазването, намаляването на крайната бедност и глада, както и увеличаването на възможностите за образование и достъп до информационни технологии. Освен от съпрузите Гейтс тя се контролира също и от друг известен милиардер и филантроп – Уорън Бъфет. По данни от 2018 г. фондацията разполага с различни финансови ресурси в размер на 48,6 млрд. долара.

Фондацията е вторият най-голям донор в бюджета на СЗО, след САЩ. За 2018 и 2019 г. агенцията към ООН е получила 531 млн. долара от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Фондацията на двамата филантропи е и най-големият частен спонсор на Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI), който представлява съвкупност от частни организации, сред които фармацевтични компании и национални правителства, борещи се да увеличат нивата на имунизация на населението в развиващите се държави. Бил и Мелинда са и сред основателите на организацията, която предоставя 371 млн. долара за бюджета на СЗО. Те също имат и едно запазено място в 28-членния му управителен борд.

Конференция на GAVI, на която присъстват Гейтс и световни лидери, сред които и германският канцлер Ангела Меркел
Конференция на GAVI, на която присъстват Гейтс и световни лидери, сред които и германският канцлер Ангела Меркел

Заради това семейство Гейтс са обвинявани, че опитват да задават глобалния ред по темата за здравеопазването. Някои организации, като „Лекари без граници“, дори твърдят, че опитите за създаване на масова ваксинация всъщност отслабват някои здравни системи.

Възможността за финансиране на по-евтини ваксини, вместо тези с пълни сертификации на големи концерни, също са част от критиките към организацията на Гейтс.

Теорията за "чипирането"

Както всяка добра фалшива новина, конспиративната теория за чипирането при ваксиниране почива на реално изследване, финансирано от фондацията на Гейтс. Става въпрос за изследване на една от най-престижните образователни институции в света – Масачузетския технологичен институт (MIT), свързано с развиването на техника, позволяваща инжектирането на специално багрило при ваксинация.

По думи на изследователите това представлява начин, по който човешкото тяло само складира информация за имунизациите си. Самото багрило е безвредно за човека и може да бъде видимо през камерата на всеки смартфон. Така в страните, в които липсва централизиран каталог за имунизираните, по-лесно може да се разбере какви и колко ваксини са получили отделните индивиди.

Тук обаче не става въпрос за чипиране и локализиране на имунизираните, а според един от цитираните консултанти по проекта подобно нововъведение позволява контрол на информацията изцяло от индивида.

Да изхрани света или да го подчини на ГМО

Освен в здравеопазването фондацията на семейство Гейтс насочва огромна част от усилията си за подпомагане на борбата против крайната бедност и глада. В тази дейност са концентрирани и множество програми, най-често в Африка, за подпомагане на развитието на селското стопанство.

От организацията също така подкрепят използването на генно модифицирани организми (ГМО) в развитието на аграрните сектори на отделните страни. По думи на нейни представители, според наличните досега изследвания, използването на ГМО има повече позитивни, отколкото негативни последици.

В тази връзка организацията предоставя редица грантове за развитието на проекти за подобен тип храни, които се свързват и с големи химически и хранителни бизнеси. Фондацията е критикувана, че участва във финансирането на проекти, свързани с лобизъм за протекции върху определени сортове семена, чиито патент се държи от големи международни компании.

Най-известен пример е одобреният за производство от 2018 г. насам сорт ориз „Златен ориз“, който има високо съдържание на витамин „А“. През 2011 г. фондацията дарява 20 млн. долара за подпомагане на развитието на сорта. Проектът за неговото създаване е стартиран през 70-те години от „Фондация Рокфелер“, а права върху патента държи конгломератът „Монсанто“, който през 2018 г. беше закупен от германския концерн „Байер“.

През 2010 г. обаче фондацията на Гейтс купува акции на стойност 23 млн. долара от „Монсанто“. Според редица критици целта зад тази сделка не е била свързана с увеличаването на финансовите възможности на фондацията, а отварянето на нови пазари пред конгломерата на места като Африка и Азия. По-късно фондацията продава акциите си в „Монсанто“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG