Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една от тези глобални лудости". В България няма 5G, но защо тогава умират птици?


Демонстрации срещу 5G технологията се провеждат на различни места в Европа. Тази снимка е от Берн, Швейцария, 21 септември 2019 г.
Демонстрации срещу 5G технологията се провеждат на различни места в Европа. Тази снимка е от Берн, Швейцария, 21 септември 2019 г.

"Замислете се". Така завършват голяма част от конспиративните теории, които хора споделят в социалните мрежи. В последните месеци много хора ни призовават да се замислим за мобилната мрежа от пето поколение, т.нар. 5G. За тях може да прочетете и чуете какво ли не, но истината е по-проста - в България нито има такава мрежа, нито пък някъде по света е доказано, че новата технология е вредна.

"Фактът, че насилствено ни набутват тази технология, трябва да ви накара да се замислите. На кого е нужна, досегашната 4G върши страхотна работа". Това са думи на един от отявлените противници на 5G технологията, с когото се свързахме през Фейсбук, за да ни разкаже какви са неговите притеснения. Той не пожела да го цитираме с името му. Ще го наречем Петър. Потърсихме още няколко от хората, които активно "воюват" с 5G в социалните мрежи, но нито един от тях не пожела да бъде цитиран с името си.

Попитахме Петър откъде черпи информация за 5G - отговори ни, че се информира от "независими изследвания", публикувани в интернет. Според него 5G технологията не ни трябва, за нея са нужни много повече антени, казва още той и допълва, че "изсъхват дървета и умират птици". В интерес на истината, животът на всички живи същества - включително и на птиците - има край и те умират. Няма научни доказателства обаче, които да свързват този естестнвен процес с влиянието от 5G.

В това са убедени и над 76 000 други противници на 5G технологията в България, които са обединени във Фейсбук групата "STOP5G Bulgaria". В описанието на петицията, която администраторите на групата приканват всички участници да подкрепят, е написано:

"Изискваме незабавно спиране на процедурата по изграждане на 5G мрежата и официално становище от независими експерти, изследвали в детайли негативните ефекти от 5G радиовълните". Вече над 27 000 души са подписали тази петиция и броят им постоянно расте. В последните дни сред най-обсъжданите теми е т.нар. "Международен апел за спиране на 5G на Земята и в Космоса", който се разпространява на различни езици.

Освен обичайните статии, видеа и цитати на учени, поставени в карета в ярки цветове, в групата се публикуват и писма до институциите и отговорите, които са получени.

На 16 април Камелия Генова е публикувала официалния отговор на своето запитване, като към поста си е написала "засега според мен институцията на Омбудсмана е единствената, която предприема някакви положителни действия в подкрепа на всички, които се противопоставяме на 5G". Тя призовава хората да изпращат жалби до Омбудсмана.

"Не се колебая да подкрепям позицията за необходимостта да се отчете приоритетът от информиране на обществото за влиянието на електромагнитните полета върху здравето на човека и околната среда", пише в отговора си омбудсманът Диана Ковачева.

Тя не е единствената, която се занимава с въпросите и притесненията във връзка с 5G мрежата. Кметът на Община Русе Пенчо Милков публикува във Фейсбук своите официални запитвания, отправени към трите мобилни оператора в България - A1, "Теленор" и "Виваком", с въпроса изгражда ли се 5G мрежа на територията на Община Русе.

Това се случва на 8 април, а в публикация в социалната мрежа кметът обяснява, че "темата за въвеждането на тези нови технологии е много чувствителна и представлява обществен интерес за голяма част от русенци", които са се обърнали към него с въпроси.

"На фона на извънредното положение темата 5G е извън фокуса на обществените настроения на русенци".


Свободна Европа се опита да изясни колко и какъв тип запитвания е получил кметът, за да предприеме съответните действия. От община Русе ни отговориха, че на фона на извънредното положение заради епидемията от коронавирус и намаляващите приходи на общината "темата 5G е извън фокуса на обществените настроения на русенци. Допълнителна комуникация по нея не е водена". Това обаче не дава отговор на въпроса защо кметът е изпратил запитванията си към мобилните оператори на 8 април, при положение, че извънредното положение беше въведено още на 13 март.

"Това е една от тези глобални лудости, които преминават през планетата на всеки месец-два. По-назад такива бяха сюрреализмът и кубизмът, комунизмът и фашизмът, рокът и дънките", коментира за Свободна Европа културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Изгражда ли се 5G мрежа в България

"Към момента "Теленор" не разполага с изградена 5G инфраструктура, нито изгражда такава, където и да било в страната, включително на територията на Община Русе", отговориха от мобилния оператор на запитване на Свободна Европа.

Аналогичен е и отговорът на А1, в който се казва, че "в момента А1 няма работещи 5G мрежи на територията на България. От 1 юли до 31 декември 2019 година проведохме тестове на 5G в страната. За целта ни бяха предоставени временни тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Така че реално мрежите от петото поколение вече са били част от живота на гражданите на София."

"И трите мобилни оператора призовават обществото да не се влияе от фалшивите новини".


От мобилните оператори признават, че получават запитвания от граждани, които се интересуват от връзката между 5G технологията и разпространението на коронавируса. И трите мобилни оператора призовават обществото да не се влияе от фалшивите новини и да се доверява на достоверни източници.

От "Виваком" обясниха, че според Препоръка 1999/519/ЕО на Съвета на Европейския съюз са определени строги ограничения в съответствие с насоките на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP). Според тях ограниченията за излагане на електромагнитни полета са минимум 50 пъти по-строги от най-високите нива, които международните научни доказателства предполагат, че може да имат някакъв ефект върху здравето.

Това обаче не спира потока от писма към различни институции, включително и Министерството на здравеопазването. На 21 април ведомството беше принудено да публикува позиция под заглавие "COVID-19, цифрови технологии и въздействие", в която се казва, че "получихме писма от граждани, които споделят своите притеснения от публични коментари за въздействието на 5G технологиите върху хората". Министерството на здравеопазването също цитира прилаганите в България норми, които са "между 45 и 100 пъти по-строги от препоръчителните показатели".

"Добре пасва на коронавируса"

Ивайло Дичев коментира, че "5G добре пасва на истерията около коронавируса - и двете откъм Китай, и двете не съвсем познати."

Във вътрешен документ на Европейския съюз за дезинформацията в условията на пандемията от коронавирус също се споменава засиленото разпространение на фалшиви новини за връзката между коронавируса и 5G мрежата, особено на Балканите. В него се изтъква още, че този тип дезинформация намира особено добри условия за разпространение в социалните мрежи.

"Теории за конспирация за 5G телекомуникационни антени, за които се твърди, че улесняват разпространението на COVID-19, доведе до вандализъм и злоупотреба с телекомуникационния персонал в няколко места в Холандия, Белгия и UK", пише още в документа.

Проф. Дичев коментира посегателствата и обясни, че "от антропологическа гледна точка градски легенди от този тип се появяват винаги, когато се появи нещо ново и непознато. Самият мобилен телефон беше уж причина за рак на мозъка, когато се появиха дюнерите с бял сос, появи се и легендата, че правят този сос от сперма. Интересното е, че тези разкази са амбивалентни - хем ни се иска да имаме 5G, хем ни е страх. Трудно е да се опровергават, защото опровергаващият тутакси става част от конспирацията - просто минава време и се изхабяват. Като всяко модно нещо."

Мобилните оператори гледат с тревога на подобни вандалски актове в другите страни. "Това са действия, демонстриращи безотговорно отношение към критична инфраструктура, която осигурява комуникация, както за гражданите, така и за властите в този критичен за всички ни момент", коментираха от "Теленор". От А1 пък допълниха, че Световната здравна организация е отговорила на проявите с публикация, в която обяснява, че няма връзка между 5G мрежата и COVID-19.

"Въпреки че в България все още няма работещи 5G мрежи, също имаше реакция от страна на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и от Комисията за регулиране на съобщенията", казват още от оператора, който вече има 350 работещи базови 5G станции на територията на Австрия.

Шанс за измамници

Оказа се, че 5G истерията отвори нови ниши за бизнес начинания. Докато телекомуникационните компании се борят с разобличаването на митове, други се възползват от възможностите. Собственик на интернет сайт в САЩ е успял да реализира печалба от над 500 000 долара от продажба на 5G репелент. Хора от целия свят са поръчвали лосиона на стойност 20 долара, преди измамата да бъде разкрита и сайтът да бъде свален на 15 април. След това обаче лосионът е бил продаван в eBay и то на многократно по-високата цена от 80 долара.

Във Великобритания също се продават подобни "зашитни" артикули. И в момента можете да купите "защитна боя на прах" за дома. Цената ѝ е 189 паунда и е за вътрешна употреба, като според описанието предпазва do 60 dB на 40GHz. "Качулка срещу електромагнитно лъчение" пък струва 64 паунда.

Какво всъщност е 5G

5G е мобилна мрежа от пето поколение, която предава информацията с много по-голяма скорост в сравнение с 4G, която масово използваме в момента. Честотата на 5G мрежата е от 3,5 GHz до 26 GHz и повече. Тези вълни покриват по-малка площ, но имат много по-висок капацитет. Заради малкия диапазон обаче те имат по-малко покритие на една базова станция, което означава, че имат нужда от повече на брой, но по-малки клетки.

Точно оттам идват и притесненията на голяма част от противниците на 5G. "За новата технология трябват много повече антени", казва нашият събеседник Петър, който не пожела да бъде цитиран с истинското си име. Той се пита "защо крият клетките в улични лампи и изкуствени дървета" и е убеден, че по-високата скорост е само претекст за нещо друго. "Казват за по-висока скорост. Сегашната 4G е достатъчно бърза да си гледам телевизия и филми, на живо и на запис. Значи, не е за скорост." Петър също обвързва новата технология и новия коронавирус. "Нали виждате, че Бил Гейтс иска да ваксинира всички уж за коронавируса... не е само за коронавируса", убеден е той и казва, че не желае повече да му пишем.

5 факта за 5G
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG