Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Аменсти интернешънъл“ обвини Сирия и Русия във военни престъпления


Сирийка, която е трябвало да се изсели заради войната продава пиле в покрайнините на бежанския лагер Уашукани по време на свещения месец Рамазан
Сирийка, която е трябвало да се изсели заради войната продава пиле в покрайнините на бежанския лагер Уашукани по време на свещения месец Рамазан

Организацията защитаваща правата на човека „Амнести интернешънъл“ обяви, че е документирала 18 атаки над училища и медицински центрове, извършени от сили на правителството на Башар Асад и Русия в североизточната част на Сирия. Случили са се в периода от декември 2019 г. до януари 2020 г. и според организацията се „равняват на военни престъпления“, съобщи Франс прес.

Организацията публикува доклад, включващ информация информация за три наземни и още две бомбени атаки, извършени от частите на Асад, както и за общо 13 въздушни удара. Седем от тези удари са дело на руските военни, четири са били в рамките на съвместна операция между Москва и Дамаск, а останалите две са били дело само на сирийските военни.

От базираната в Лондон организация обвиняват правителството на Асад, че на 25 февруари е извършило и нападения срещу училище в Идлиб, при което са загинали трима души.

„Аменсти интернешънъл“ се позовава на свидетелства на 74 души, включително и преки свидетелите на атаките, както и чуждестранни здравни работници, които оказват помощ на населението в региона. Приложени са също и снимки, видеоматериали, сателитни снимки, както и прихванати движения и радиокамуникации на самолети.

„Последната офанзива е продължение на ужасяващата тенденция за широкоразпространени и систематични атаки, целящи тероризирането на цивилно население“, казва регионалния директор на „Амнести“ Хеба Марайеф.

По данни на ООН заради военните действия в Сирия след започналото през декември настъпление са били разселени над 1 млн. души, а според Сирийския център за наблюдение на човешките права са загинали повече от 500 души.

През октомври 2019 г. САЩ обяви, че изтегля военните си от провинция Идлиб, която е една от конфликтните зони в Североизточна Сирия. Само няколко дена по-късно Турция предприе мащабна офанзива под претекст, че иска да създаде зона за контрол, в която да не присъстват сили на кюрдите. През декември подкрепяните от Русия сили на Башар Асад пък предприеха редица нападения в опит да затвърдят контрола на териториите, които бяха изгубили след началото на войната в Сирия преди 9 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG