Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И едното е храна, и другото". Борисов предлага ДДС да бъде намален на 9% за книги и заведения


Данък добавена стойност (ДДС) ще бъде намален от 20 на 9% за производителите и продавачи на книги от 1 януари 2021 г. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента във вторник. Намаляването ще е постоянна мярка, а не временна като по-рано предложеният облекчен данък за заведенията в страната.

"Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората. И едното е храна, и другото - духовна", обясни премиерът.

Според Борисов от намаляване на ДДС за книгите годишно бюджетът ще се лиши от около 12-13 млн. лева.

Временно намаляване на ДДС и за заведенията

По-рано във вторник, след среща между Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, стана ясно, че правителството ще предложи и ДДС за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор да бъде намален от 20 на 9%.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, каза Борисов. Според него решението е "политически риск", но е мярка за облекчаване на загубите в ресторантьорския бранш, причинени от пандемията с COVID-19.

Първоначално пресцентърът на правителството съобщи, че мярката ще влезе в сила от 1 януари 2021 г., По-късно във вторник Борисов поясни, че се планира мярката да бъде подготвена и внесена възможно най-бързо в Народното събрание и да влезе в сила още тази година, а да важи до началото на следващата.

Хотели, мотели, къщи за гости, хижи, почивни станции, къмпинги и други подобни туристически обекти по принцип се облагат с ДДС от 9%. След приемане на обещаните от премиера промени облекченият данък ще важи и за ресторанти, барове и кафенета.

"Според колегите ще загубим 150 млн. лева за година, ресторантьорите обаче твърдят, че приходите ще се повишат заради изсветляването на сектора", уточни Бойко Борисов. Той очаква да види и намаляване на цените в заведенията с колкото е намален и данъкът - 11 пункта.

България е в извънредно положение от 13 март, когато бяха затворени всички заведения, хотели, кина, театри и концертни зали. На 6 май бе позволено на кафенетата и ресторантите да посрещат клиенти на външните си маси, които трябва да са на разстояние от поне 1,5 м. В понеделник стана ясно, че театрите, кината и сцените на открито също могат да започнат работа при 30% капацитет, а се очаква и малките хотели и къщи за гости да отворят след приключване на извънредното положение на 13 май. Тук можете да следите развитието на коронавируса в страната.

"Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов относно намаляването на ДДС за заведенията.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, казаха представителите на браншовите организации.

Двете мерки за намаляване на ДДС за книгите и за заведенията беше подкрепено от парламентарната група на ДПС. Те предлагат същият намален данък да бъде приложен и за всички детски стоки за деца до 3 години.

Поредно отлагане на спорната наредба Н-18

На сутрешната среща между Борисов и представители на туристическия бранш беше договорено и отлагането на влизането в сила на Наредба Н-18, която засяга новия начин за управление и отчитане на продажбите в търговските обекти. Тя ще започне да се прилага от 1 март 2021 г.

Това е поредно отлагане на спорната наредба, след като през януари след серия от протести и недоволство от страна на бизнеса финансовият министър обяви отлагане на действието на наредбата с 6 месеца. Малко по-късно премиерът Борисов разпореди наредбата да не се приема без консенсус.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от Парламентарната група на ГЕРБ, съобщава пресцентърът на правителството.

"Доста наплашени". Първият ден, в който може да се видим на кафе
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG