Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хиляда процента аз". Стефан Командарев и неговите награди по време на пандемия


Стефан Командарев в Кан през 2017 г.
Стефан Командарев в Кан през 2017 г.

"Честито на целия екип и благодаря за страхотната работа!" Това написа режисьорът Стефан Командарев в личния си профил във Фейсбук, след като стана ясно, че филмът му "В кръг" е спечелил основните две награди на филмовия фестивал във Висбаден "goEast".

20-ото издание на фестивала се е провело онлайн заради пандемията от коронавирус. Тази година са участвали 107 пълнометражни, документални и късометражни филма от 40 страни, подбрани не само за професионалистите, но и за любителите на киното, които по принцип щяха да съберат феновете и да превърнат германския град в столица на киното за 7 дни от 5 до 11 май 2020 г.

Това обаче не можа да се случи заради разпространението на COVID-19. Някои събития бяха отложени за по-късно през тази година. Въпреки това фестивалът изпълни своята мисия - да покаже разнообразието и богатството на филмите от Централна и Източна Европа. Според организаторите тези ленти имат големи успехи на международни фестивали, но остават по-слабо представени в масовите кина.

Призовете, които българският филм е получил въпреки усложнената обстановка, са голямата награда "Златна Лилия" за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ. Международното жури, присъдило отличието на "В кръг", го нарича "блестящо изграден, многопластов филм" и отбелязва в мотивите си, че решението за награждаването на лентата е единодушно. "Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят", се казва още в становището на основното жури.

В интервю от началото на годината пред Offnews Стефан Командарев казва, че "всички успехи са временни и относителни". Той споделя, че се опитва да покаже всичко така, както го вижда. И ако човек иска да промени нещо, първо трябва да му постави точна диагноза.

Режисьорът, който първо е завършил медицина, а след това кино и телевизионна режисура, получава висока оценка за работата си от критиката, която нарича работата му "интелигентна". "Стефан Командарев ни представя един горчив поглед към държава, управлявана от хаос, в която доминират корупцията и насилието", пише още в мотивите на критиците.

"Неравенството е най-големият рак, който може да разяде едно общество. От това следва всичко останало – и проблемите в образованието, здравеопазването, свобода на словото", смята режисьорът.

Ако трябва да се върнем към диагнозата, той смята, че българското общество има белези за непорасналост, търси врагове, лесни решения и спасители. "Обичаме фалшиви каузи, които поемат цялата ни енергия", казва още той.

"В кръг" (2019) е вторият филм от планираната от Командарев трилогия. Първата лента - "Посоки", излезе през 2017.

"Във всеки съм се чувствал хиляда процента аз, хиляда процента искрен", казва още режисьорът на "Пансион за кучета" (2000), "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008), "Съдилището" (2014) и "Посоки" (2017).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG