Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ: Китай се опитва да открадне проучванията за ваксина срещу COVID-19


Според Вашингтон хакерите са свързани с китайското правителство и се опитват да се сдобият с информация за напредъка по разработването на лекарство и тестове за вируса
Според Вашингтон хакерите са свързани с китайското правителство и се опитват да се сдобият с информация за напредъка по разработването на лекарство и тестове за вируса

ФБР и американски експерти по киберсигурност смятат, че китайски хакери се опитват да откраднат проучванията, направени в САЩ, по развитието на ваксина срещу коронавируса. Това съобщиха "Ню Йорк Таймс" и "Уол Стрийт Джърнал" в понеделник, цитирани от световните агенции.

Според Вашингтон хакерите са свързани с китайското правителство и се опитват да се сдобият с информация за напредъка по разработването на лекарство и тестове за вируса. Очаква се ФБР и департаментът по вътрешна сигурност да публикуват предупреждение за опитите за хакване от китайски произход в следващите няколко дни, пишат двата национални вестника.

"Със затворени очи"

Междувременно директорът на програмата за извънредни здравни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) д-р Майкъл Райън предупреди, че някои страни поемат на сляпо сериозен риск като рестартират икономиките си без да имат добри системи за следене на новите огнища на заразата. Изказването му идва в момент, в който много страни в Европа започнаха поетапно разхлабване на мерките като в Германия, например, където това доведе до увеличаване на случаите на COVID-19.

"Да си затвориш очите и да караш на сляпо - това е едно от най-глупавите решения, които съм виждал", казва д-р Райън. "И съм силно притеснен, че някои държави се настроиха сериозно да карат на сляпо през следващите няколко месеца", допълни той.

Германия е наела над 10 000 души за следене и намиране на хора, контактни с човек с доказан коранавирус. Това им позволява бързо и ефективно да ограничат клъстерите на заразата, преди те да излязат извън контрол. В Европа обаче това е единствената страна, която има толкова сериозна система за търсене на контактни личности. По света това се случва в подобен мащаб единствено в Южна Корея и Китай.

По света броят на заразените вече е почти 4 милиона и 200 хиляди души. Оздравелите са над 1 милион и 468 хиляди, а смъртните случаи са над 286 хиляди.

В САЩ за последните 24 часа е отчетен спад в новорегистрираните случаи – те са 18 196, а над 1000 са починалите. В Европа най-тежко засегнатите страни в момента са Русия, Великобритания и Испания. В останалите държави от Европа се отчитат под хиляда нови случая на ден.

В Южна Корея за втори ден са отчетени нива над 30 случая, което е дало основание на местните власти да възобновят някои от рестриктивните мерки.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG