Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор от "Възродителния процес" и Филчев ще съветват Иван Гешев


Васил Мръчков (третият отляво надясно) и Никола Филчев (последният вдясно) по време на общата снимка след клетвата на Иван Гешев на 18 декември 2019 г.

Двама бивши главни прокурори влизат в новосъздадения експертен съвет към ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. Става въпрос за Васил Мръчков и Никола Филчев. Гешев обяви, че ще събере „изтъкнати юристи“ още при встъпването си в длъжност на 18 декември миналата година.

Двамата бивши главни прокурори бяха сред почетните гости по време на клетвата на Гешев и участваха в обща снимка в края на събитието заедно с предшественика му Сотир Цацаров, неговите заместници, председателя на парламента Цвета Караянчева и правосъдния министър Данаил Кирилов.

Васил Мръчков е последният главен прокурор при комунистическия режим. Той ръководи държавното обвинение между 1987 и 1989 г. по време на т.нар. „Възродителен процес“, когато от страната принудително са изселени стотици хиляди български мюсюлмани, а преди това имената им са сменени насила. През 2009 г. беше огласен от комисията по досиетата като секретен сътрудник на Първо главно управление в бившата Държавна сигурност, който е работил под псевдоним „Юриста“ от 1973 до 1980 г. Професор е по трудово право.

Никола Филчев оглавяваше прокуратурата от 1999 до 2006 г. Три години след края на мандата му България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по делото, заведено от наследниците на разстреляния през 2002 г. прокурор Николай Колев. Именно в решението по делото „Колеви срещу България“ европейските магистрати констатираха, че българският главен прокурор е практически недосегаем. 10 години по-късно препоръките на ЕСПЧ страната ни да гарантира възможност за независимо разследване срещу тази фигура все още не са изпълнени.

Другите бивши представители на върховете в държавното обвинение в новия съвет към Гешев са Валери Първанов, който беше заместник на Борис Велчев (2006 – 2012 г.), както и дългогодишният висш прокурор Славка Славова. Сред членовете на консултативния екип на главния прокурор са още бившият ръководител на отдела, разследващ стопанските престъпления в Националната следствена служба, Румен Киров и бившият следовател Георги Илиев.

Гешев ще бъде съветван и от проф. Момяна Гунева, която още преди да бъде избран публично го подкрепи, одобрявайки концепцията му. Бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров също влиза в екипа, след като също подкрепи кандидатурата на настоящия главен прокурор.

В експертния екип попада и проф. Костадин Бобев, ръководил над три десетилетия Научноизследователски институт по криминология към МВР, а сега преподавател в Бургаския свободен университет и Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград.

Съветници на Гешев ще бъдат още деканът на правния факултет на УНСС проф. Христина Балабанова, преподавателката от Софийския университет и Академията на МВР доц. Ива Пушкарова, проф. Гошо Петков от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), бившият конституционен съдия доц. Маргарита Златарева, зам.-деканът на правния факултет на ЮЗУ проф. Габриела Белова, Павел Смолички от УНСС, както и колегите му от СУ Ивайло Цонков и Капка Георгиева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG