Връзки за достъпност

Извънредни новини

Официално: По-нисък ДДС за заведения и книги, но осигуровките поскъпват


Откритите части на заведеният могат да работят при спазване на определени мерки от 6 май
Откритите части на заведеният могат да работят при спазване на определени мерки от 6 май

Депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха в петък в Народното събрание предложение за временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорски и кетъринг услуги от 20 на 9 процента.

Едновременно с това управляващите предлагат работещите в сектора да бъдат осигурявани върху минимум 800 лв., вместо върху минималната работна заплата, която е 610 лв. Предлага се също ДДС да падне на 9% за книгите и учебниците.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 юли, а намаляването на ДДС за ресторантьорските услуги и книгите да важи до 31 декември 2021 г.

В проекта са определени и конкретните условия, при които ще сe отпускат ваучери за почивка в държавни и ведомствени станции и хотели в размер на 210 лв. Вече беше обявено, че те ще важат само за хората на първа линия за борба са коронавируса.

Намерението да бъде предложено намаляване на ДДС върху ресторантьорските услуги и върху книгите беше обявено от премиера Борисов след среща с представители на бизнеса.

Според текстовете на законопроекта по-ниския ДДС ще важи за „ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна“, но няма да важи за такива услуги, които се състоят в предлагане на алкохолни напитки. Намалената ставка върху книгите, учебниците и учебните помагала ще обхване както хартиените, така и електронните издания.

Новото в законопроекта е вдигането на минималния осигурителен доход за работещите в сектора на хотелиерските, ресторантьорските и туристическите услуги. Мотивът на управляващите е, че по този начин ще се повишат приходите по това перо в бюджета. Посочва се, че то ще има и социален ефект за заетите, като осигурителният доход ще се доближи до размера на реалните заплати.

Ваучери на работещите на първа линия срещу COVID-19

В законопроекта са определени и правилата за раздаване на ваучери за почивка, от които ще могат да се възползват работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19. Предвижда се те да са в размер на 210 лв. за медици и служители на МВР, на Министерството на отбраната, на тол управлението, на регионалните здравни инспекции. Те могат да се ползват еднократно, като почивката трябва да е поне за 7 дни и да е в почивните станции и санаториумите на НОИ, в базите на министерства и други държавни ведомства.

Кой има право на такъв ваучер ще се определя от съответния министър. Срокът на ваучерите е фиксиран до 30 ноември 2021 г.

От мярката ще могат да се възползват около 70 хил. служители, се посочва в мотивите към законопроекта. Ваучерите ще могат да се ползват само от хората, на които са издадени. Предвидени са и глоби за използване на ваучер не по предназначение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG