Връзки за достъпност

Извънредни новини

Католическата църква в Полша поиска разследване на обвинения за сексуално насилие над деца


Църквата "Св. Мери" в Гданск в Полша

Главата на полската Римокатолическа църква поиска от Ватикана да разследва обвинения за прикриване на случаи на сексуално насилие над деца от свещеници, предаде Ройтерс.

Архиепископ Войчех Полак прикани Светия престол "да започне процедури", след като гледа документалния филм "Игра на криеница", излязъл в Ютюб на 16 май. Той е на братята Томаш и Марек Секиелски и показва как един свещеник не предпирема нищо срещу други свещеници, за които знае, че са посягали на деца.

"Призовавам свещеници, монахини, родители и учители да не бъдат водени от грешната логика за предпазване на църква, която на практика води до укриването на сексуални насилници", каза Полак в своето официално изявление.

"Няма място между нас за божи служители, които насилват непълнолетни. Ние не позволяваме укриването на такива престъпления", допълва архиепископът.

Миналата година същите документалисти излъчиха първия си филм, в който има сведения за сексуални посегателства върху деца от свещеници. Видеото обвинява и католическата църква в Полша за прикриване на педофили, за които е знаела и нарочно ги е местила в различни църкви. Филмът вече е гледан над 24 милиона пъти онлайн.

След множество скандали в Европа, Южна Америка и САЩ, Папа Франциск обеща да вземе мерки срещу сексуалното насилие върху деца в Католическата църква. През март 2019 Ватикана въведе процедури за разследване на такива случаи, чрез които се очаква да бъде разследвана и ситуацията в Полша.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG