Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа очаква ваксина срещу COVID-19 най-рано след година. "Свети Петър" и Акрополът отвориха


Потоците с туристи на Акропола ще бъдат разделени от плексигласови прегради
Потоците с туристи на Акропола ще бъдат разделени от плексигласови прегради

Изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата заяви, че скоро няма да има ваксина за коронавирус и че дори когато такава се появи, то в началото производството няма да е достатъчно за защита на всички хора по света.

Гуидо Раси говори в понеделник пред евродепутати в Брюксел. Според него, в най-добрия случай, до изобретяването на ваксина за COVID-19 остава една година.

Дори и тогава, според Раси, произведените дози няма да достигат. Той препоръча координиран подход на равнище Европейски съюз, за да се определят тези групи от населението, които приоритетно трябва да бъдат ваксинирани.

"Ще ни е необходим цялостен модел, за да създадем първия кръг на защита сред населението", обясни той.

В това време страните в Европа отхлабват мерките срещу епидемията от коронавирус. Новите случаи навсякъде намаляват, но с това се увеличават притесненията за възстановяването на икономиките.

Почти в цяла Европа вече са отворени църквите, историческите забележителности, магазини, ресторанти и барове.

В Италия, която беше най-тежко засегнатата държава в началото, базиликата "Свети Петър" в Рим вече е отворена, след като беше затворена на 10 март.

Премиерът Джузепе Конте каза, че италианците ще трябва да живеят с коронавируса и да поемат риск, за да възстановят нормалността в живота си.

"Изправяме се пред риск и трябва да го приемем, в противен случай никога няма да започнем отначало", каза Конте.

Почти 32 хиляди души починаха в Италия от COVID-19. Броят на жертвите за последното денонощие е 145, което е най-ниското число от 9 март насам.

В Гърция от понеделник, 18 май, отново е отворен за посещения Акрополът, както и всички други археологически забележителности. Смъртните случаи в страната са 163, което е сред най-ниските равнища в Европа.

В Испания починалите досега са над 27 хиляди, а жертвите за последното денонощие са 87 - в последните два месеца нямаше случай този брой да е под 100.

Великобритания е страната в Европа с най-много заразени в момента - почти 245 хиляди, а починалите са 34 хиляди. Премиерът Борис Джонсън каза, че усилията за овладяване на заразата ще трябва да продължат докато не се открие ваксина.

Смъртните случаи за последното денонощие на Острова са 170 - най-малко от 24 март насам, когато беше затворено всичко.

България е една от най-слабо засегнатите страни с 2235 заразени и 110 починали. Към понеделник на обяд заразените по света са 4 734 618, починалите - 315 601, а оздравелите - 1 743 565.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG