Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софийският университет ще приема студенти по право и журналистика без изпит


Софийският университет "Св. Климент Охридски"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" съобщи, че тази година ще проведе само три кандидатстудентски изпита. Промяната е заради въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. На 15 май Кирил Ананиев забрани присъствените учебни занятия и допусна изключения само когато е "невъзможно тези дейности да се извършвант дистанционно".

За учебната 2020/2021 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Министерството на образованието вече обяви, че матурите след 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни.

Софийският университет ще организира единствено кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", и по математика II за специалностите във Факултета по математика и информатика, във Физическия факултет и в Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия учениците ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, във Факултета по химия и фармация, и във Физическия факултет.

Така кандидастването за право, журналистика и класически и нови филологии ще става само с оценки от матурите и диплома и за тях няма да се държи изпит.

България беше в извънредно положение от 13 март до 13 май, а след това е в извънредна епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса. Заразените досега са 2235, а починалите са 110. По света броят на заразените вече доближава 5 милиона, а жертвите са над 300 хиляди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG