Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК


Кирил Ананиев, министър на здравеопазването
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Лекарите и болниците няма да връщат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) авансово отпуснати пари, които не са изработили и зад тях не стоят предоставени медицински услуги. За това са се разбрали на среща в Министерството на здравеопазването представители на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, управителят на НЗОК, министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева, която е председател на Надзорния съвет на касата. За решението първо съобщиха от Българския лекарски съюз. Впоследствие здравният министър съобщи за договорката.

Срещата бе в резултат на публикувана стенограма от последното заседание на надзорния съвет на НЗОК на 27 април. От нея стана ясно, че неизработените пари трябва да бъдат възстановявани. Решението беше това да се отнася за лекари и болници, които са работили по-малко през март, заради наложената забрана върху плановите приеми.

В стенограмата се обсъждаха болниците с намалена дейност през март, които въпреки това получиха 85% от обичайните си приходи за месеци преди извънредното положение.

Както Свободна Европа писа, за много болници това би означавало "отложена смърт". Публикуването на стенограмата бе последвана от рязка реакция от Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Така се стигна до решението, обявено във вторник, че все пак болниците няма да връщат пари, нито че незаработените пари ще трябва да бъдат възстановявани на по-късен етап.

"Моля от днес този дебат да престане. Няма такъв проблем. Никой няма да връща пари", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Той припомни, че е приет специален механизъм за финансиране на лечебните заведения при неблагоприятни условия. "Никъде в механизма не се предвижда някой да връща или компенсира тези средства. Тези лечебни заведения и лекари бяха на разположение. Единствената ни цел беше да издържи здравната система и след излизане от кризисната ситуация да функционират нормално", каза министърът.

По-рано във вторник председателят на БЛС д-р Иван Маджаров също каза, че на среща със здравните власти е станало ясно, че пари няма да се връщат, пише Mediapool. "Няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%. В анекса към Националния рамков договор 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение няма залегнало такова условие", каза Маджаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG