Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ иска да отнеме имущество за близо половин милион лева от Иво Прокопиев


Иво Прокопиев. Снимка: Дневник
Иво Прокопиев. Снимка: Дневник

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) внася в съда иск за отнемането на имущество за близо 500 хиляди лева от бизнесмена Иво Прокопиев и супругата му Галя Прокопиева, съобщиха от антикорупционната комисия. Претендира се отнемане на парични суми и акции, включително такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург.

Това не е единственото дело срещу Прокопиев, припомня Медиапул. По друга искова молба в Бургаския окръжен съд комисията претендира имущество за близо 200 млн. лева.

В момента бизнесменът и издател е подсъдим по дело в специализирания наказателен съд заради продажбата на държавните дялове от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011. Заедно с него подсъдими са бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, припомня Медиапул.

Прокопиев е обвиняем и в пране на пари заради продажбата на "Каолин" на германското дружество "Кварцверке" в края на 2012 г. От прокуратурата и от КПКОНПИ твърдят, че действията им нямат нищо общо с издаваните от него "Капитал" и "Дневник", които са били критично настроени към държавното обвинение, допълва Медиапул.

С друго свое решение от сряда антикорупционната комисия внася в съда иск за отнемането на имущество за над 10,8 милиона лева срещу бившия финансов министър Стоян Александров и свързани с него лица.

Разследването срещу Александров е за извършването на банкови сделки без съответно разрешение, от което са получени значителни неправомерни доходи, както и за данъчни престъпления. Миналата година прокуратурата обвини финансиста, че от ноември 2002 до февруари 2015 година е давал заеми срещу годишна лихва в размер на 14% до 18% в българска и чуждестранна валута на общо 61 физически и юридически лица.

Антикорупционната комисия иска отнемането на офиси, складове, жилища в различни градове, игрална зала с коктейл-бар, лек автомобил и дружествени дялове и парични средства по сметки в различни банки до претендираната сума от над 10 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG