Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Левски“ приема дарението на Пеевски. Клубът свиква общо събрание през юли


Въпреки, че представители на феновете на „Левски“ поискаха дарението от Делян Пеевски да бъде върнато, клубът в крайна сметка реши да задържи и похарчи парите
Въпреки, че представители на феновете на „Левски“ поискаха дарението от Делян Пеевски да бъде върнато, клубът в крайна сметка реши да задържи и похарчи парите

„Левски“ ще приеме дарението на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски от 500 хил. лв. Това съобщи изпълнителният директор Павел Колев след заседанието на Управителния съвет на клуба, което се проведе в сряда . През юли от отбора ще свикат общо събрание, след което могат да настъпят промени в управлението му.

„Управителният съвет има позиция, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и привържениците на Левски да направим така, че клубът да оцелее. Затова няма какво да правим освен да приемем дарието и да го изхарчим прозрачно“, каза Колев. Той подчерта, че никой дарител не е поставял условия на клуба, а подобни дарения са били правени и друг път през годините, но разликата сега е, че те са публични.

По думи на изпълнителния директор клубът се нуждае от 3 млн. лв., за да покрие разходите си до края на спортно-състезателната година. Към момента от тази сума са налични около 500 хил. лева.

Основната част от плащанията, които трябва да бъдат направени, са за заплатите на футболистите, тъй като в противен случай съществува риск те да разтрогнат договорите си с клуба, като по този начин няма да може да бъде генерирана печалба от евентуална тяхна продажба.

Колев съобщи, че чуждестранна фирма е заявила интерес да инвестира 18 млн. евро за срок от 3 години, но след проверка от клуба са установили, че има съмнения около миналото и произхода на приходите им, поради което клубът не иска да се ангажира с нея.

Относно общото събрание изпълнителният директор обяви, че за него ще бъдат назначени 2 дати – 6 юли и 22 юли. Това се прави в случай, че основният акционер не присъства или не изпрати свой представител. По думите на Колев на общото събрание ще се направи отчет пред акционерите, но може и да се гласуват промени в състава на ръководството.

„Левски“​ е в тежко финансово състояние, след като от края на януари реалният и формалният собственици Васил Божков и Георги Попов получиха редица обвинения от прокуратурата и напуснаха страната. Преди седмица Георги Попов джироса акциите на "сините" на премиера Бойко Борисов, който обаче отказа да ги приеме. В крайна сметка използваният за куриер журналист Сашо Диков занесе акциите на изпълнителния директор на клуба Павел Колев.

В сряда сутринта пък Божков предложи новият собственик на ПФК „Левски“​ да бъде определен чрез "електронно гласуване". Това стана ясно от анкета, публикувана в профила му във Фейсбук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG