Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между парите и името Пеевски. Какво избират в "Левски" и какво са избирали други преди тях


Във вторник бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски дари на футболния клуб „Левски“ 500 000 лв. през фирмата си „Интръст“. От клуба съобщиха за дарението на официалната си страница.

Новината съвпадна с думите на премиера Борисов, който определи Пеевски като "депутат като всички останали" и посочи: "освен да прави дарения, аз не съм чул в последните месеци да се е занимавал с нещо".

Депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски притежава официално редица издания. Медийни публикации го свързват със силно влияние, без да има формална собственост, в още телевизии и сайтове. След неуспешния опит да оглави ДАНС, Пеевски постепено започна да изсветлява собствеността си в редица дружества и така официализира многомилионно състояние. Сигналите на граждански групи за съмнителното му забогатяване и за причастността към разграбването на КТБ не доведоха до разследване.

Новината за дарението, направено за "Левски" във вторник породи бурни разногласия в социалните мрежи, където една част от привържениците се радват на постъплението, а други смятат, че то е неприемливо, когато идва от спорна фигура.

Какво мислят в "Левски"

„От компанията, която е еднолична собственост на Делян Пеевски, се свързаха с клуба, за да декларират желанието си да помогнат на „Левски“ в този тежък момент, без да поставят условия за притежанието на акциите, както и да призоват чрез нас и други фирми, които имат възможност, да помогнат за оцеляването на любимия клуб", се казва в съобщението на футболния клуб.

Отборът е в тежко финансово състояние, след като от края на януари реалният и формалният собственици Васил Божков и Георги Попов получиха редица обвинения от прокуратурата и напуснаха страната.

От февруари до май единствените значими приходи в клубната каса дойдоха от феновете на отбора под формата на дарения, билети, абонаментни карти и закупуване на фен артикули.

За няколко месеца ситуацията около отбора стоеше в застой, докато в началото на май не стана ясно, че „сините“ са пред фалит. Тогава след дълго мълчание Васил Божков обяви, че собствеността на акциите ще бъде прехвърлена, а баскетболният треньор Тити Папазов заяви, че именно той ще е техният нов собственик.

В крайна сметка обаче акциите на футболния клуб бяха джиросани от Георги Попов на премиера Бойко Борисов, който отказа да ги приеме. Така акциите достигнаха до офисите на „Левски“ на стадион „Георги Аспарухов“, където обаче само залежават, тъй като от ръководството не могат да оперират с тях.

Феновете отказват

Няколко часа след като дарението на Пеевски за „Левски“ бе обявено, от фенската организация Тръст „Синя България“, която държи и 10 % от акциите на клуба, излязоха с позиция парите на депутата да бъдат върнати.

„Управителният съвет на Тръст "Синя България" намира полученото дарение от фирма "Интръст" ЕАД за неприемливо. "Смятаме, че приемането му е недопустимо и призоваваме ръководството на ПФК "Левски" АД да се откаже от него и да върне преведената сума на дарителя“, се казва в позицията на феновете. Те подчертават, че в момент, в който цари мобилизация сред феновете в опита им да извадят клуба „от политическите игри, които го превърнаха в заложник“, приемането на дарението от „спорна политическа личност“ би компрометирало усилията и ще постави „сините“ в поредна зависимост.

Само едни хора истински обичат "Левски" и продължават да го доказват и в момента. Това са привържениците и ги призовавам да не спират да даряват“, каза за Свободна Европа председателят на Националния клуб на привържениците на „Левски“ Степан Хиндлиян.

За 6 дни феновете успяха да съберат над 250 хил. лева чрез различните кампании за спасението на клуба. Поставената цел е 1.5 млн. лева до края на месеца, които са необходими за предотвратяването на фалита.

Два примера от историята

Най-новата българска история предлага два противоположни примера за решаване на въпроса с парите, когато те са предложени от нежелан изпращач.

Първият пример е с чек на Дарина Павлова, жена на шефа на “Мултигруп” Илия Павлов. През 1999 г. тя дарява 1000 долара за кампанията на Хилари Клинтън, когато тогавашната първа дама на САЩ се бори да бъде избрана за сенатор. Чекът не е приет.

“Мултигруп” е компания с чисто съдебно минало, но с лоша репутация по онова време. В различни публикации за нея се твърди, че е свързана с комунистическия капитал, че е монополист на определени пазари, че е източвала пари от държавни банки. Компанията активно защитава имиджа си след като Хилари Клинтън връща чека, но резултатът остава следният: Клинтън е с ореола на политик, който бди над своята репутация, а за “Мултигруп” остава ролята на нежелан партньор за първата дама на САЩ.

Вторият пример е този на Фондация "Демокрация", която през 2001 г. приема дарение на стойност 200 000 долара от регистрирана в Кипър офшорна фирма “Ромент Трейдинг”. Впоследствие се оказва, че този зад тази фирма стои Майкъл Чорни – човек, обявен за персона нон грата в България още година по-рано, и то по времето, в което начело на правителството е и управлявалият фондацията Иван Костов.

Години наред медиите се занимават с въпроса дали това е отмъщение на Чорни, решил да злепостави някого чрез собственото си име. Други задават въпроса дали Костова е знаела или не кой е бил истинският дарител. Но ето крайния резултат: петното е хвърлено върху получаващата институция, а не върху човека, спряган из медиите като мафиот.

Впрочем, Майкъл Чорни, срещу когото тогава се водят дела за връзки с организираната престъпност на два континента в поне четири държави, е и тогавашният собственик на ПФК “Левски”.

Но има и трети пример

Третият пример е все още пред очите на всички, защото се разви преди само няколко седмици. Става дума за щедрото дарение на шефа на “Уолтопия” Ивайло Пенчев, направено за Александровска болница в средата на март.

Тогава развитието на коронавирусната инфекция в България тепърва предстои, а в страната няма достатъчно обдишващи апарати и притеснението е голямо. Ивайло Пенчев е изградил име на сериозен бизнесмен, даван за пример дори и от най-придирчивите медии. Той дарява на болницата 222 000 лева, с които да се финансира купуването на така нужните апарати. Но поставя условие – в случай на нужда служителите на “Уолтопия” да ползват тези апарати с предимство.

Дарението е върнато. Причината е в неетичността на жеста. Нищо че апаратите могат да спасят човешки живот, нищо че бизнесменът е почтен, нищо че болницата се задъхва от недостиг на пари, нищо че предстои най-тежката санитарна криза за последните сто години. Всичко в тези истории е въпрос на избор.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG