Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кафяво море. Защо умря рибата във Варна


Водата в пристанището, езерото и залива на Варна е с мръсно кафяв цвят. Причината е скъсан водопровод, от който се изливат фекални води
Водата в пристанището, езерото и залива на Варна е с мръсно кафяв цвят. Причината е скъсан водопровод, от който се изливат фекални води

Няколко видеоклипа, които показват голямо количество умряла риба, изхвърлена на брега на Варненското езеро, бяха споделени стотици пъти през последните дни в социалните мрежи.

На сайта на Басейнова дирекция „Черноморски район“ във вторник се появи лаконично прессъобщение, в което се посочва, че при проверка на мястото „са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба“ и че първите данни от взетите водни проби сочат за по-ниско съдържание на кислород във водата само в един район.

В съобщението на Басейнова дирекция се посочва също, че заедно с регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) са проверили и друг сигнал – „за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро“. Взети са проби. При проверката „не е установено водите да имат специфична миризма“ и да са мътни. В съобщението не се посочва между тези две проверки да има връзка и от текста може да се заключи, че проблемът не е особено значим.

Реалността обаче е по-различна.

Един от споделяните в социалните мрежи видеоклипове е този на общинския съветник от „Демократична България“ във Варна Стела Николова. Тя е отишла на мястото, където има изхвърлени на брега риби, във вторник. Пред Свободна Европа тя разказа, че е озадачена, че при проверката са открити „единични бройки“ умряла риба, защото самата тя е видяла „тонове изхвърлена риба“.

Изливането на фекални води във Варненското езеро пък продължава от месеци и вероятно именно то е причината за измирането на рибата във водоема. Община Варна посочва, че е била информирана за аварията, при която 8,34 хил. куб.м фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро още през август 2019 г. Жителите на града обаче доскоро бяха в пълно неведение за този проблем.

Водата в пристанището, езерото и залива на Варна е с мръсно кафяв цвят
Водата в пристанището, езерото и залива на Варна е с мръсно кафяв цвят

Кметът на Варна Иван Портних каза на пресконеренция, цитиран от "Дневник", че между замърсяването на водата и измирането на рибата връзка няма. "Това, което ще настояваме категорично, е, че в момента констатирането на рибата, която е умряла, е в район далеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина", каза Портних.

Сателитни снимки обаче показаха, че замърсяването е на голяма площ, а експерти смятат, че то е причина за увеличаването на фитопланктона, което води до измиране на риба.

Откога е аварията и предупредени ли са хората

Първите публикации за изливане на канализационни води във Варненското езеро са от средата на март, когато граждани подават сигнал до някои медии за замърсяване на водата. От 12 март е първото съобщение на сайта на РИОСВ Варна за извършена проверка. От официално съобщение на сайта на Община Варна от 13 май 2020 г. обаче се разбира, че информация за възникнала авария във водопровода е подадена към общината от ВиК Варна през август 2019 г. – два месеца преди местните избори и преди края на летния сезон.

Общинският съветник Стела Николова, избрана през октомври 2019 г., е разбрала за изливането на фекални води от публикация в „Дневник“ от април 2020 г. „Преди това нямаше абсолютно никаква информация, макар че институциите са знаели“, казва тя, потърсена от Свободна Европа.

След като разбира за проблема, Николова започва за изпраща запитвания до компетентните институции, които по думите ѝ бавят отговорите си или изобщо не отговарят. В началото на май тя внася и сигнал в Районната прокуратура за замърсяването на Варненското езеро, а групата на Демократична България в Общинския съвет на Варна поиска извънредно заседание по този въпрос. На 15 май Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че е започнала две проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадни води, а Районната прокуратура води проверка по същия повод по сигнал на общински съветник.

Според Николова мащабът на замърсяването е огромен. „Тази екокатастрофа и тази умряла риба започва още от местност Лазур, която е в началото на езерото. Мястото, където бях аз, беше на километри от мястото на аварията“, казва тя.

По-рано "Дневник" публикува сателитни снимки, които показаха, че замърсяването и свързания с него засилен цъфтеж на фитопланктона са излезли извън рамките на езерото и са достигнали до Варненския залив и на юг почти до устието на р. Камчия. „Аспарухов плаж е много близо до мястото на аварията. Този плаж е предпочитан от хората с малки деца, защото плажната ивица е широка и водата е плитка“, посочва Николова.

Историята на тръбата

Авариралата тръба е изградена през 2011 г. и е все още в гаранция, когато е установено, че е повредена. Тя е елемент от проекта за трансформация на пречиствателната станция за отпадни води „Аспарухово“ в помпена станция. Целта е била тази тръба да свърже варненските квартали „Аспарухово“ и „Галата“ с пречиствателната станция в с. Тополи. През нея минават отпадните води на двата квартала, които са с общо население близо 30 хил. души. Сега тази вода се излива направо във Варненското езеро.

През април в „Дневник“ е публикувано разследване на кореспондента във Варна Спас Спасов. От публикацията става ясно, че основната версия за причината за аварията на тръбата е, че тя е повредена от преминаващ кораб. Tова е било възможно, защото съоръжението не е било вкопано под дъното на водоема, както предвижда проектът.

Пред изданието управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов е посочил, че на мястото на аварията са правени няколко огледи, а причината за проблема е била открита около Нова година – около четири месеца след момента, в който Община Варна твърди, че е известена за проблема. „Някакъв кораб, изглежда, е скъсал тръбата, защото нея изобщо я няма там. На 50-60 м изобщо няма тръба“, е казал Вълканов пред „Дневник“.

Въпросът е как би могло да се случи това, след като по проект тръбопроводът би трябвало да е под дъното на Варненското езеро. Това е посочено в официален документ на сайта на Министерството на околната среда и водите, в който е представен статусът на "Интегриран проект за водния цикъл на град Варна", изграден със средства по европейската програма ИСПА (Инструмент за структурна политика за предприсъединяване) и национално съфинансиране. Същото е посочено в съобщение на сайта на МОСВ от февруари 2010 г.

В документа е посочено, че „от общата дължина на напорният тръбопровод 983 м. са положени по суша, а останалите 1 700 м под дъното на Варненското езеро“. В отговор до „Дневник“ обаче Община Варна е посочила, че при направените огледи под вода и със сонар е било установено, че отделни участъци от въпросния тръбопровод са по дъното на Варненското езеро, а не са вкопани в земята. Същтата информация е получила и Стела Николова, която е поискала резултатите от огледите със сонар.

Съоръжението е пуснато в експлоатация през 2011 г. Такива инфраструктурни проекти влизат в употреба след като бъдат приети от Държавна приемателна комисия, която би следвало да установи годността за ползване на строежа.

Ще се реши ли проблемът

На 13 май, девет месеца след като е била информирана за проблема, Община Варна съобщи, че започва ремонт на повредената тръба. Ремонтът е на стойност 1,3 млн. лева, се разбира от съобщението, а средствата са поискани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Ремонтът се извършва от "Хидроремонт-ИГ" ООД. По думите на кмета на Варна той ще продължи 45 дни.

В съобщението на общината се посочва още, че след като е била информирана за проблема през август 2019 г. от ВиК Варна, е извършена проверка и подводен оглед от експерти и е изискана информация за обекта от МОСВ, възложител на обществената поръчка за изграждането на съоръжението.

Посочва се също, че е изпратено писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A. „за предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта, възникнал в рамките на гаранционния срок, който, съгласно условията на договора с МОСВ, е до 06.12.2019 г. В писмото е посочено изрично, че при непредприемане на действия за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по съдебен ред покриването на разходите за отстраняване на дефекта“.

Досега за аварията наказание е получило ВиК дружеството, което е оператор на съоръжението. То е глобено от РИОСВ с 44,4 хиляди лева на месец считано от февруари 2020 г. за заустване на отпадни води във Варненското езеро.

Има ли връзка тръбата с умрялата риба

На 14 май, дни преди първите съобщения за масово измиране на риба във Варненския залив, в интервю пред БНР директорът на Института по океанология към БАН проф. Снежана Мончева посочва, че е „прекрачен прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала, след аварията на подводната тръба с отпадни води.

Експертът допълва, че „най-засегнати ще са дънните организми - като миди и попчета, а рибните пасажи е възможно да започнат да заобикалят Варненския залив.“ Към този момент от сателитни снимки е станало ясно, че разливът е излязъл от пределите на Варненското езеро и замърсяването е достигнало Варненския залив. По думите ѝ между увеличаването на фитопланктона и замърсяването на водата има пряка връзка.

„Най-вероятен (сценарий) е това огромно количество органично замърсяване да доведе до прекомерно увеличение на биомасата на фитопланктона (микроводорасли), което няма да може да бъде изконсумирано от следващите звена в хранителната верига. Тя пада на дъното, където предизвиква гниене и отнема кислорода и това води до смъртност на дънните организми.“ Няколко дни след интервюто пред БНР прогнозата се сбъдва и се появяват първите съобщения за умряла риба.

Пред националното радио проф. Мончева посочва, че остава валиден призива да не се консумират каквито и да е организми от Варненското езеро и от залива. „Това има значение и за здравето на човека, за къпещите се в морската вода - отделените от планктона екстраметаболити може да предизвикат раздразнение и сърбеж по кожата.“

Кметът Иван Портних посочи, че проблем има, но преди да бъде изградена тази тръба ситуацията е била същата. "Преди да се направи ремонт на градската пречиствателна станция, нали се сещате какво се е случвало. Преди да се направят колекторно-помпените станции на Св. Константин и Елена - също се сещате какво се е случвало. Преди дълбоководното заустване на Златни пясъци - също се сещате какво се случвало. Затова тема има, но всички институции правят замервания и контрол и при установяване евентуално на разминаване в показателите те своевременно ще реагират", каза Портних.

XS
SM
MD
LG