Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков прехвърля на Наско Сираков мажоритарния пакет акции в "Левски"


Наско Сираков
Наско Сираков

Хазартният бос Васил Божков обяви в петък във Фейсбук, че прехвърля мажоритарния пакет с акции в ПФК „Левски“ на легендарния футболист на клуба Наско Сираков, който публично декларира желание да ги получи.

„През януари предадохте „Левски“, май месец го хвърлихте в задкулисието. Слабият и объркан премиер Бойко Борисов, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с отбора, не посмя да поеме отговорността за „любимия“ си клуб. Наско Сираков ще получи собствеността на акциите при съгласие от негова страна. Успех на „Левски“, написа Божков в официалния си профил в социалната мрежа.

Отборът се намира в сериозна финансова криза, след като промените в Закона за хазарта от февруари, с които управляващите национализираха лотарийните игри, на практика го оставиха без основен спонсор. Законовата поправка, лансирана през януари от Валери Симеонов и подкрепена от ГЕРБ, отстрани от пазара „Националната лотария“ на Божков, която по негови думи досега беше инвестирала в „Левски“ около 25 млн. лв.

Междувременно бизнесменът получи 11 обвинения от прокуратурата, сред които за неплащане на хазартни такси за над 500 млн. лв., сформиране на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп, както и за ръководена на друга банда, занимаваща се с убийства, принуди и изнасилвания. Това доведе до бягството на Божков в Обединените арабски емирства заедно с официалния мажоритарен собственик на „Левски“ Георги Попов.

Оттогава футболният клуб се издържа изцяло от дарения, които масово се правят от неговите привърженици. Преди десетина дни Попов прехвърли с джиро мажоритарния пакет акции на името на премиера Бойко Борисов, но той отказа да ги получи, след като документите му бяха занесени от журналиста Сашо Диков в Министерския съвет.

Преди ден Божков лансира анкета във Фейсбук, в която първоначално предложи четири варианта за нов собственик на „Левски“: Наско Сираков, баскетболния треньор Константин Папазов, Националния клуб на привържениците или тръст „Синя България“, който притежава 10% от акциите в клуба.

Бизнесменът обаче остави опция хората сами да предлагат други варианти и в крайна сметка Сираков събра най-много гласове, втори остана депутатът от ДПС Делян Пеевски, който тази седмица дари 500 000 лв. на „сините“, трети е сръбският наркобос Сретен Йосич, а на четвърто място остана Бойко Борисов. В анетата масово се включиха и фенове на ЦСКА-София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG