Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямата заплаха". Фалитът на театър "Глоуб" и помощта за културата в Европа


Постановка по "Хамлет" на Уилям Шекспир в театъра "Глоуб" през 2014 г. Сега театърът е затворен и ръководството му предупреждава, че може никога повече да не отвори
Постановка по "Хамлет" на Уилям Шекспир в театъра "Глоуб" през 2014 г. Сега театърът е затворен и ръководството му предупреждава, че може никога повече да не отвори

Театърът „Глоуб“ в Лондон е затворен от 20 март заради пандемията от COVID-19. И може никога да не отвори отново, предупреди управата му преди дни. Причината е, че театърът, възстановка на Шекспировия „Глоуб“ от 16 век, не е бил одобрен за финансова помощ от държавата, а без такава не може да се справи.

„Без спешно финансиране и продължаване на схемата за поддържане на заетостта по време на пандемия, ще изразходваме резервите си и ще станем неплатежоспособни“, се казва в изявление на културната институция. Според изчисленията на ръководството му, театърът, в който са играли актьори като Джуди Денч, Джъд Лоу, Ралф Файнс и други, ще има нужда от поне 5 милиона британски лири, за да се изправи на крака.

Емблематичният театър не е единствената културна институция, засегната тежко от пандемията от COVID-19. Галерии, музеи, театри, кина, концертни зали по целия свят са затворени в продължение на месеци. Фестивали, постановки и всякакви други културни събития бяха забранени и хиляди артисти и културни организации по целия свят бяха принудени да прекратят дейността си. Резултатът за хората и организациите от частния културен сектор беше, че останаха без доходи.

Държавите предприеха различни мерки, за да подкрепят засегнатите артисти – грантове, заеми, данъчни и кредитни отсрочки. Въпреки схемите за държавно подпомагане за културата, немалко артисти и културни институции остават извън тях.

„Най-голямата заплаха“

Културните организации в Обединеното кралство затвориха в средата на март. Тогава бяха отменени и културни събития за месеци напред.

Съветът по изкуствата на Англия обяви програма на обща стойност 160 млн. лири за подпомагане на културния сектор още в началото на пандемията. От тях 90 млн. лири ще бъдат разпределени между организации, които получават годишна субсидия от държавната агенция. 50 млн. лири са предвидени за културни организации извън тези, които по принцип получават финансиране от Съвета.

Творците на свободна практика ще бъдат подпомогнати с общо 20 млн. лири. Част от тях ще бъдат предоставени като безвъзмездна помощ от по 2500 лири на човек. Друга част ще бъдат предоставени на фондове, които подпомагат артисти.

Пред Би Би Си говорител на Съвета по изкуствата е заявил, че към 19 май са получени над 13 500 заявления за финансиране. „За съжаление нямаме възможност да помогнем на всеки кандидатствал“, посочват от институцията.

Една от организациите, която не е била одобрена, е театърът „Глоуб“. 95% от приходите му обичайно идват от продажба на билети. Той не получава годишна субсидия от Съвета по изкуствата и не може да получи средства на това основание. Според управата му театърът не е бил одобрен за финансиране от фонда за организации, които не са субсидирани от Съвета. Затова той е изправен пред „най-голямата заплаха за съществуването си от откриването си през 1997 г.“.

„Ние сме модел за несубсидирания сектор на изкуствата – добре управляван и финансово устойчив, но в условията на криза като тази няма механизъм, който да ни помогне“, казва управата на театъра.

Как помагат на културата държави в Европа

Кината, театрите, музеите и галериите в много държави в Европа затвориха заради пандемията от COVID-19. В повечето страни, включително Франция, Германия и Италия кината и театрите все още не са отворили. Част от музеите и галериите са отворени, но при спазване на определени противоепидемични мерки.

Френското културно министерство обяви в края на март пакет за подпомагане на сферата на изкуството на обща стойност над 22 милиона евро. Това включва 10 млн. евро за работещите в музикалната сфера, 5 млн. за театъра, 5 млн. за издателския бизнес и 2 млн. за визуалните изкуства.

Културните дейци на свободна практика във Франция могат да се възползват от грантове до 1500 евро, предвидени за хора със свободни професии и малки предприятия с до 10 служители. Общият размер на фонда е 1 млрд. евро. Предвидени са и отсрочки за плащане на данъци върху доходите за самонаети професионалисти във всички области.

Отделно от това Националният център за пластични изкуства разполага с фонд в размер на 500 хил. евро за артисти, критици и куратори на изложби, които са загубили дохода си, но не покриват изискванията за помощ от държавата по общия ред.

В Белгия за самонаетите във всички сфери беше въведена възможност да кандидатстват за грант в размер на 1290 евро на човек или 1614 евро за семейство.

В Италия самонаетите и сезонните работници имаха възможност да кандидатстват за грант от 600 евро. Работодателите можеха да кандидатстват за субсидия в размер на 80% от заплатите на служителите за девет седмици. Фирмите в секторите, засегнати най-тежко от кризата, включително културния сектор, имаха право да отложат плащането на данъци и осигуровки до 30 април. Културните дейци в страната многократно призоваваха за разработване на мерки, предвидени специално за културния сектор.

Германия обяви мащабна програма за подпомагане на фирми и самонаети, включително и такива в областта на културата. Малките бизнеси с до петима служители, които докажат, че изпитват финансови трудности заради пандемията, могат да получат грант в размер на до 9000 евро. Фирмите с до 10 служители могат да кандидатстват за помощ до 15 000 евро. Предвижда се и възможност за гарантирани от държавата заеми с ниска лихва и разсрочване на плащания на данъци.

Отделни провинции във Федералната република обявиха собствени програми за подпомагане на хората, които са загубили дохода си по време на пандемията. В Хамбург беше приета програма специално насочена към културния сектор, която включва възможност за получаване на грантове до 2500 евро за самонаети творци и до 5000 евро за фирми с до 10 служители.

Каква е помощта за творците в България

Министерството на културата обяви програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. От нея могат да се възползват културни дейци, работили през 2019 г. на граждански и авторски договори, упражняващи свободна професия - в областта на културата и изкуствата, чиято дейност е пряко свързана с публично представяне на културен продукт.

Изискването е за средномесечен осигурителен доход за 2019 г. до 1000 лв., както и кандидатите да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19. Стипендията е 720 лв. месечно за срок от 3 месеца. Програмата е на стойност 2,5 млн. лева.

Отделно беше решено да бъдат отпуснати още 5 млн. лева. От тях 500 хил. лева ще са за нови театрални постановки, танцови спектакли и проекти в областта на музиката и визуалните изкуства. На по-късен етап ще се отпуснат и още 800 хил. лева по програма за разпространение на произведенията.

1.5 млн. лв. са предвидени за подкрепа на свободните творци и неправителствените организации, както и за малки авторски кина, циркове и други, а 700 хил. лева ще отидат за малки проекти, свързани със самостоятелни артисти.

XS
SM
MD
LG