Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато една империя реши...". Руската изложба за Кирил и Методий, която провокира остри реакции


Изложба пред входа на Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, подредена в навечерието на 24 май, предизвика поредица от остри реакции в България. Причината – изложените пана представят братята Св. Св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език", "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Експозицията е част oт кoлeкциятa нa Мocкoвcкия държaвeн музей. Името на изложбата е "Извoрът нa cлaвянcкaтa културa" и в нея сa пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти, а приносът на България за създаването на славянската азбука не се споменава.

Това провокира негативни реакции от посетители, историци и политици. Президентът Румен Радев припомни, че "Русия е получила своята писменост от България". Партията на Валери Симеонов НФСБ, която е част от управляващата коалиция, призова за реакция от страна на Министерството на външните работи. Историци нарекоха изложбата провокация и я определиха като част от руската външна политика за ерозиране на "национални маркери, които съществуват в отделните държави".

"От България ние получихме​"

В обясненията към паната създателите на славянската писменост са представени така: "Cвeти Кирил, пo прoзвищe Филocoф (827-869) и нeгoвият брaт Мeтoдий Мoрaвcки - рoдeни в гръцкия грaд Coлун, рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия".

След като поднесе цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 24 май, президентът Румен Радев коментира изложбата:

"Мисля, че трябва да се обръщаме повече към учените, към такива световноизвестни фактори като руският академик Дмитрий Лихачов, който казва, че на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковнославянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса", каза президентът.

Румен Радев припомни, че миналата година от трибуната на Икономическия форум в Санкт Петербург - в присъствието на президента на Русия Владимир Путин, е посочил, че от България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия е дошло християнството и старобългарският църковнославянски език.

Президентът коментира още, че денят на Денят на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май, е нашият "неповторим светъл български празник".

Късно в неделя и една от партиите в управляващата коалиция – НФСБ, настоя българското външно министерсто да излезе с реакция по повод изложбата. “НФСБ остро възразява срещу поредната хибридна атака срещу България и българската история”, се казва в изявление на формацията.

Според партията “изложбата изцяло изопачава историческите факти с грозната цел да омаловажи приноса на България в създаването на писмеността и държавността – не само на Русия, но и на редица други славянски държави”.

"Така се започна с Украйна"

Остра беше реакцията и на научната общност. "Това е част от руската политика към България и към бившите съветски републики с идеята, че рано или късно империята трябва да бъде възстановена като по този начин се ерозират онези национални маркери, които съществуват в отделните държави", коментира пред "Дневник" историкът проф. Милко Палангурски.

"Това абсолютно не може да е случайно. Така се започна с Украйна, с Осетия и Грузия. Когато една империя реши, че трябва да води някаква политика, тя намира достатъчно лостове. Няма нищо случайно, когато руската дипломация прави нещо. Изключено е да е просто грешка или недомислие", коментира още проф. Палангурски, който е зам.-ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

"Кирилицата - българската азбука, е една от официалните на ЕС благодарение на нас. Това Руският културно-информационен център не може да ни го отнеме. За да има приятелство между България и Русия подобно поведение трябва да бъде изоставено от руска страна", коментира историкът проф. Пламен Павлов, цитиран от "Фокус".

Други историци обясниха, че Кирил и Методий никога не са били в Русия.

Цитиран от бТВ пък Константин Пеев от Руския културно-информационен център признава, че писмеността е българска, а въпреки че светите братя не са били в Русия, по неговите думи, там са отишли техни ученици.

Русия не представя двамата солунски братя Кирил и Методий като руснаци и не отрича приноса на България, коментира за БГНЕС ръководителят на направление "Обществена дипломация" в Руския културно-информационен център Константин Пеев.

Той казва, че "първото честване на Кирил и Методий е в Русия през 1863 г. Второто честване се явява първо в България през 1868 г. в Пловдив. До ден днешен в цяла Русия делото на Кирил и Методий се отбелязва с изключителна почит и уважение", обяснява Пеев.

Това не е първи подобен случай на провокирано напрежение между България и Русия около 24 май. През 2017 г. Владимир Путин заяви, че славянската писменост е „дошла при нас от македонската земя". Няколко месеца по-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „благодарение на нашите воини (на Съветската армия - б.а.) стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България". Преди това руският депутат Пьотр Толстой се закани Русия да изкупи "и другата половина от българското Черноморие".

Непосредствено преди 9 септември 2019 г. в София бе открита изложба, чийто рекламен плакат в социалните мрежи бе озаглавен "Освобождаването на България". Това предизвика остра реакция на Министерството на външните работи (МВнР) в София.

В началото на месеца САЩ и 10 държави от Източна Европа, включително България, осъдиха „тъжния опит да се подправи историята“ около събитията, които „доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG