Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Пълно мълчание”. Как институциите два месеца търсят бракониери, убили защитена птица в Кърджалийско


Черният лешояд Ултрон, дарен на България от белгийския зоопарк "Планкендел", е открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани". Убийството на животното се е случило преди два месеца на територията на държавното ловно стопанство Кърджали.

По случая е образувано разследване, но оттогава досега организацията се сблъсква само с "пълно мълчание" от страна на институциите. Ето защо от "Зелени Балкани" са решили да оповестят инцидента и призовават ако някой има информация за него, да се свърже с тях.

Предисторията

Неправителствената организация работи от 30 години за завръщането на редкия вид птица на българска територия. “Черният лешояд е изключително ценен и за България, и за Европа”, обясняват от “Зелени Балкани”.

Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани", след като е бил опериран. “Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло”, посочват от организацията.

Птицата беше освободена миналата година край гр. Котел. Ултрон е зимувал в резерват в Северна Гърция и е убит по време на полета си обратно към България. "По време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани", съобщават от "Зелени Балкани".

Птицата е настанена за интензивно лечение в Спасителния център на организацията в Стара Загора, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота ѝ дни наред, но неуспешно.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие.

Случи се преди два месеца, а институциите мълчат”

По случая е образувана преписка и се води разследване в Окръжна прокуратура – Кърджали, се казва в прессъобщението на организацията. От нея се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

“Причината да огласим информацията е, че повече от два месеца не се случва нищо”, каза пред Свободна Европа ръководителят на проекта “Светло бъдеще за черния лешояд” към "Зелени Балкани" Ивелин Иванов. “Птицата беше простеляна през месец март. Ние веднага подадохме сигнали – казаха ни, че се работи. Междувременно Уолтрон беше опериран, почина. Пак звъняхме – нищо. Вече минаха два месеца, а институциите все така мълчат”, каза Иванов.

По думите му “пълното мълчание”, с което се сблъсква организацията е повод за публичното огласяване на инфромацията. “Без да знаем какво се е случило – с какви очи да потърсим евентуална нова птица, която да заселим?”, питат от "Зелени Балкани".

Европа следи случая: бракониерско убийство в държавно стопанство”

От организацията допълват, че различни видове маркирани техни животни има във всички страни на Балканите. “С такова нещо досега не сме се сблъсквали – бракониерско убийство на рядък вид, в държавно ловно стопанство. И оттам нататък никой не дава никаква информация”, допълва Иванов.

“С какви очи да потърсим нова птица? Партньорските ни организации в цяла Европа знаят за случая и го следят. Хората не могат да повярват, че няма реакция, няма никаква информация”, казват още от организацията.

Свободна Европа потърси говорителя на Окръжна прокуратура – Кърджали на посочените в сайта на обвинението координати, но той не беше открит за коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG