Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парите за възстановяване: ЕК предлага върховенството на правото да бъде сред условията за достъп


Зам.-председателят на Еврокомисията за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова
Зам.-председателят на Еврокомисията за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова

Европейската комисия ще предложи да има условия за достъп до парите от Европейския фонд за въстановяване, който ще бъде представен в сряда на извънредно заседание на Европейския парламент.

Комисията беше натоварена от европейските лидери през май да предложи как да бъде събудена европейската икономика след кризата причинена от пандемията от коронавирус. Тя засегна сериозно европейските държави, а мерките за овладяване на разпространението на вируса забавиха икономиките им.

Как ще работи фондът за възстановяване

Фондът ще предоставя възможност за предоставяне на безвъзмездна помощ и дългосрочни заеми. Той ще работи две години и ще бъде насочен първо към финансирането на компании и работници с цел да ги спаси от фалити и безработица, а след това ще се фокусира върху проекти, свързани с три приоритета - зелена икономика, цифровизация и подобряване на контрола върху веригите за доставки. Това съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пред Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Той поясни, че компаниите, които искат да имат достъп до дългосрочните кредити, които Европейската комисия ще набира на международните пазари с гаранции от страните членки, ще трябва да представят проекти, свързани с трите приоритета. Комисията ще обяви в сряда каква ще е пропорцията между помощите и кредитите.

В плана е предвидена и специална инициатива за състоятелността на компаниите. Тя предвижда предоставяне на незабавна на подкрепа на малкия и среден бизнес и по-големите компании, застрашени от фалитите.

“Фондът ще е само допълнение към това, което държавите членки правят”, подчерта Бретон пред евродепутатите.

Миналата седмица канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха фонд в размер на 500 млрд евро да подкрепя бизнеса само с безвъзмездни помощи. Срещу това са Нидерландия, Дания, Швеция и Австрия, които настояват възстановяването на Европа да е чрез крадитиране, за да не се обременява ЕС с допълнителен дълг, което ще застраши конкурентноспособността на европейската икономика.

Върховенството на правото като условие за финансиране

Европейският фонд за възстановяване ще е част от европейския бюджет за 2021-2027 г., като в сряда Европейската комисия ще предложени нов проект за общи разходи.

Зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова заяви пред евродепутатите от правната комисия, че в новото предложение остава условието за спазването на върховенството на правото за достъп до европейските фондове.

“Сега повече от всякога е нужна силна условност за върховенството на правото”, заяви тя и допълни, че условието ще важи не само за структурните фондове, но цялото европейско финансиране.

Първият доклад за състоянието на върховенството на правото в Европа ще бъде представен от Европейската комисия през септември. Той ще включва наблюдения и оценки по четири проблема: състоянието на съдебните системи, законодателната рамка за борба с корупцията, плурализма на медиите и разделението на властите.

Комисията вече е получила информация от страните членки за тяхната самооценка, както и данни от неправителствени организаци и независими експерти. Предстои да се проведат видеоконференции с властите във всяка от 27-те държави от ЕС преди да изготви окончателната си оценка.

Първият доклад ще включва по изключение и оценка за извънредните мерки, въведени заради епидемията от коронавирус.

Йоурова поясни, че Механизмът за сътрудничество и проверка, чрез който Европейската комисия от 2007 г. наблюдава реформите в съдебната власт и борбата с корупцията в Румъния и България, остава в сила. Комисията изчаква позицията на страните членки преди да вземе решение дали да го преустанови и включи в новия механизъм за мониторинг на върховенството на правото в ЕС, заяви тя.

Предишната Европейска комисия предложи през октомври 2019 г наблюдението на България да бъде прекратено поради постигнатия напредък след консултации с Европейския парламент и със страните членки. През декември комисията за граждански свободи на Европарламента даде положително мнение, но Съветът продължава да обсъжда въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG