Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новият епицентър". Коронавирусът влияе дори и на корупцията в Латинска Америка


Латинска Америка задмина Европа и САЩ по брой нови случаи на заразени с COVID-19 за денонощие. Най-засегната е Бразилия, където според проучване на Вашингтонския университет броят на починалите може да достигне 125 хил. души
Латинска Америка задмина Европа и САЩ по брой нови случаи на заразени с COVID-19 за денонощие. Най-засегната е Бразилия, където според проучване на Вашингтонския университет броят на починалите може да достигне 125 хил. души

Латинска Америка задмина Европа и САЩ по брой нови случаи на заразени с COVID-19 за денонощие. Това вече е „новият епицентър“ на болестта, съобщи директорът на Панамериканската здравна организация (PAHO) Кариса Етиен, цитирана от Си Ен Ен.

"Загрижени сме за Южна Америка – там броят на новите случаи, съобщени миналата седмица само в Бразилия, беше най-високият за седемдневен период, откакто започна пандемията", заяви Етиен.

По думите ѝ броят на заразените се увеличава още в Перу и Чили, което е ясен знак за тенденция. Според последните данни заразените в региона са повече от 750 000, а починалите над 40 000, съобщи Би Би Си.

В последните часове Бразилия измести Русия от второто място в черната статистика за най-много заразени като броят на случаите в най-голямата държава в Южна Америка е вече над 363 000 души, а починалите са близо 23 000. Според изследване на Вашингтонския Университет броят на смърните случаи в страната може да надхвърли 125 000, съобщи Си Ен Би Си.

Междувременно Асошиейтед прес съобщава, че пандемията е спомогнала за увеличаването на корупцията в региона. В множество държави редица публични фигури подават оставки, след като са замесени в корупционни сделки за закупуване на респиратори, маски и други медицински пособия.

Във вторник полицията в Рио де Жанейро обискира дома на местния губернатор във връзка с разследване за незаконно присвояване на част от 150 млн. долара, предвидени за построяването на полеви болници в Бразилия.

В същото време в Колумбия 14 от общо 32 губернатори са разследвани за присвояване на средства и предоставянето на обществени поръчки без провеждане на процедура.

Най-сериозният пример за развитието на корупцията в кризата с пандемията е в Боливия, където здравният министър е бил арестуван по обвинения, че 170 респиратори са били закупени на завишени цени. Машините са били закупени за 28 000 долара за бройка, докато испанският им производител съобщава, че ги е продал за едва 6500 долара. Самите машини пък не са предвидени за дългосрочна употреба, допълва АП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG